MINI-REVIEW: Niccolò Ammaniti – Anna

Waar gaat ‘Anna’ over?

Nadat een mysterieus virus alle volwassenen heeft uitgeroeid, is Sicilië verworden tot een gigantische ruïne van verlaten steden, afgebrande winkelcentra en onbegaanbare wegen. Alleen de jeugd is overgebleven. De 13-jarige Anna en haar broertje Astor proberen te overleven aan de hand van het notitieboekje van hun moeder. In een desolaat landschap zoeken zij samen met hun hond een weg naar het vasteland, op zoek naar een nieuwe toekomst.

Toen ik Ik ben niet bang van Niccolò Ammaniti las, moest ik erg wennen aan de rauwe schrijfstijl en de bizarre verhaallijnen. Toch had ik ervan genoten en daarom was ik erg enthousiast toen zijn nieuwe boek Anna uitkwam.

En ik kan je vertellen: dit is weer net zo’n bizar verhaal. Het gaat over een virus waar alle volwassenen aan doodgaan. De kinderen op het eiland Sicilië blijven over en ze krijgen te maken met vreselijke dingen: gevaarlijke honden, te weinig voedsel, geen elektriciteit en veel doden. Het meisje Anna past op haar jongere broertje en samen proberen ze te overleven in deze nieuwe wereld.

Het verhaal is zo bizar dat je met open mond het boek leest (net als bij zijn andere boeken). Het leest daarom lekker weg en het is prachtig en beeldend geschreven door Niccolò Ammaniti. Ook al lees je over een heel maffe wereld, hij weet het toch zo te beschrijven dat het ‘echt’ lijkt. Je hebt niet het gevoel dat er iets niet klopt.

Het einde is typisch Ammaniti: heel dramatisch en je kan er van alles bij bedenken. In een aantal recensies zag ik dan ook staan dat het einde geen voldoening gaf. Persoonlijk vond ik het wel een goed einde. Je kunt zelf het verhaal afsluiten en er dingen uithalen (verder zeg ik niks). Wat mij betreft een heerlijk einde.

Conclusie

Goed boek met een dramatisch einde en bizarre wendingen door het hele boek heen. Je moet ervan houden, maar een echte Ammaniti is het zeker!

Boekentip van Readabook.nl


Niccolò Ammaniti – Anna | Uitgeverij: Lebowski
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


5 reacties

  1. Heb nog geen boeken gelezen van deze schrijver, maar volgens mij moet ik dan binnenkort toch maar eens gaan doen… Na ál die andere boeken waarvan ik heb gezegd binnenkort te moeten gaan lezen, haha. Anyway, klinkt goed!

  2. Ik vond dit boek zeer spannend en interessant. Er zit veel avontuur in en je leest dit boek gemakkelijk in één keer uit. Ik vond het zo spannend dat ik het boek nauwelijks kon wegleggen en dat zegt al veel aangezien ik niet echt zo een fan ben van lezen. Je leest het verhaal door de ogen van het hoofdpersonage, Anna. Ze is dertien jaar en daarom zijn sommige dingen die je leest, soms wat kinderachtig beschreven. Het is in het begin soms wel raar als je zoiets leest, maar nadat je beseft dat het door de ogen van een kind is beschreven, went het wel.

    Ik heb dit schitterend boek gelezen nadat iemand me het had aangeraden. Ik heb nog nooit eerder een boek van Niccolò Ammaniti gelezen, maar ik denk dat ik dit in de toekomst wel wat meer ga doen.
    Dit boek is zeker een aanrader voor mensen die graag fantasy lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *