Boekrecensie: Markus Zusak - De boekendief

Waar gaat ‘De boekendief’ over?

Duitsland, 1939. Liesel is pas negen jaar oud wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin wordt gebracht. Één van haar geliefde bezittingen is een zwart boekje, dat ze vond op het graf van haar broertje. In de jaren dat Liesel bij de Hubermanns woont, wordt ze een gewiekste boekendief. Tijdens de verwoestende bombardementen klampt ze zich in de schuilkelder vast aan haar schatten.

De Dood als verteller kiezen is een gewaagde zet. In het begin dacht ik dan ook: “Waarom lees ik dit? Dit is helemaal niks voor mij!” Je snapt in het begin niet waar het verhaal naartoe gaat, maar daar moet je even doorheen. Want als je eenmaal beseft dat het helemaal niet om de Dood gaat, leest het als een trein! Het is juist een mooie toevoeging om de Tweede Wereldoorlog uit te leggen via deze mysterieuze verteller. Heel origineel!

De verhaallijn van de Dood en Liesel is dan ook prachtig neergezet. Ook zitten er mooie tekeningetjes in van Max, waarbij je ziet dat hij over een ander boek heen heeft getekend. Ook op een e-reader is dat heel goed te zien. Ik zal verder niets meer verklappen, het is leuker als je dit zelf leest en ziet.

Daarnaast worden er midden in het boek gebeurtenissen verteld waardoor het einde al duidelijk is. Je weet bijvoorbeeld na bladzijde 100 al dat er iemand doodgaat. Dat lijkt saai, maar het maakt het juist alleen maar indrukwekkender. Het komt aan als een schok, omdat je het al zo snel weet en dat verwacht je totaal niet. Daarnaast wil je weten hoe diegene dan is doodgegaan en dat blijft heel lang een raadsel. Heel bijzonder om dit zo te omschrijven!

Vooral het einde is hartverscheurend en moet je absoluut niet in een trein lezen. Ik wilde zo graag het boek uitlezen, dat ik besloot nog net voor het uitstappen de laatste paar pagina’s te lezen. En dat had ik beter niet kunnen doen. Wat een heftig en gruwelijk einde! Het was dat ik in een trein zat, anders had ik moeten huilen.

Conclusie

Ik kan er eigenlijk niet meer over vertellen. Alleen dat je dit boek MOET lezen. Laat al je andere boeken vallen en begin met deze. Je zult er geen spijt van krijgen.

Boekentip van Readabook.nl


Markus Zusak – De boekendief | The House of Books
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Reacties

Dit boek staat al meer dan anderhalf jaar op mijn TBR lijstje, maar iedere keer geef ik toch een ander boek voorrang. Moet hem binnenkort toch maar eens gaan lezen!

Ik vind dit zeker een heel mooi boek, maar wel eentje die je eigenlijk maar één keer leest… ik wilde er onlangs na jaren weer in beginnen maar toen trok het me niet meer omdat ik alles nog wist.

Geef een antwoord