5x tips om sneller te lezen

Ik krijg vaak de vraag waar ik de tijd vandaan haal om zoveel boeken te lezen. Terwijl ik eigenlijk ook niet veel tijd heb om rustig op de bank te lezen. Ik lees elke dag in de trein en ’s avonds een kwartiertje voor ik ga slapen. Toch heb ik elke week een boek uit. Hoe ik dat voor elkaar krijg? Ik lees gewoon snel!

Nu denk je waarschijnlijk: waarom heb ik dat niet? Lees dan even verder, want in dit artikel geef ik je een aantal tips om sneller te lezen. Echt waar: iedereen kan het. Het is blijkbaar een kwestie van veel oefenen. Lees hieronder mijn tips over hoe je snel en efficiënt kunt lezen!

1. Gebruik een pen om je ogen te ondersteunen

Deze tip heb ik nu een aantal keer voorbij zien komen op internet. Het lijkt nutteloos: waarom zou je een pen (of je wijsvinger) gebruiken om de woorden op een bladzijde te ondersteunen? Waarschijnlijk is dit je zelfs afgeleerd in groep 3. Maar juist door een pen te gebruiken, zullen je ogen minder afgeleid worden door de omgeving en train je je ogen om steeds sneller te lezen. Door je ogen te leiden over de tekst ga je met een vloeiende beweging over de tekst heen zodat je ogen niet terugspringen naar een vorige zin. Dat heb je misschien zelf niet door, maar je ogen springen alle kanten op tijdens het lezen. Met een pen kun je dit voorkomen. Klinkt best logisch toch?

Hoe je dit doet: houd je pen net onder de zin zodat je de zinnen goed kunt lezen. Richt alle aandacht op de woorden en kijk dus boven het puntje van je pen terwijl je over de zin beweegt. Kijk dus niet naar de pen, maar houd de snelheid van de pen aan om te lezen. De snelheid kun je zelf bepalen en eventueel opvoeren.

2. Probeer te ontspannen

Vaak begin je met lezen terwijl je daarvoor nog iets anders aan het doen was. Je hersenen zijn dan nog met heel andere dingen bezig dan met het lezen en vaak ‘vergeet’ je dan ook waar het verhaal over ging. Door even rust te nemen voordat je de eerste bladzijde van een boek openslaat, kun je je leessnelheid verhogen en sla je beter de tekst op. Zet daarom ook alle ‘stoorzenders’ zoals een tv, telefoon of laptop uit om wat meer rust te krijgen.

3. Gebruik een app

Er zijn een aantal apps om sneller te leren lezen. Denk bijvoorbeeld aan Spritz. Deze app geeft maar 13 tekens tegelijk weer op één punt van het scherm. Daardoor hoef je je ogen niet te bewegen over een pagina en zou je dubbel zo snel moeten lezen. Ik heb een aantal jaar geleden een artikel over deze app geschreven. Lees meer over de app Spritz.

4. Lees niet meer dan een uur achter elkaar

Je kent het wel van vroeger tijdens het studeren: urenlang achter elkaar lezen, omdat je te laat bent begonnen met leren. Uit onderzoek is echter gebleken dat je concentratie drastisch daalt na een uur lezen. Daardoor sla je het verhaal niet goed meer op. Als je tussen de 20 en 60 minuten leest per keer, zul je zien dat je het verhaal veel beter begrijpt.

5. Oefenen, oefenen, oefenen

Al deze tips zijn natuurlijk leuk, maar uiteindelijk komt het maar op één ding neer: oefenen. Probeer elke week een doel te stellen. Voor mij is dat al jaren: minimaal 1 boek per week lezen. Door een doel te stellen, lukt het je om meer tijd vrij te maken om te lezen. Als je regelmatig leest zul je zien dat je snelheid ook omhoog zal gaan. Bij mij werkte het in ieder geval wel zo.

Er zijn nog veel meer tips om je leessnelheid te verhogen, maar voor mij hebben deze tips enorm geholpen. Wil je toch meer informatie? Zoek dan eens op ‘snellezen’ en je zult enorm veel artikelen vinden over dit onderwerp. Succes met oefenen!

9 reacties

  1. Goede tips! Ik merk zelf dat als ik me niet zo goed kan concentreren, dat ik de woorden dan ‘in mijn hoofd oplees’. Omdat spreken minder snel is dan lezen, lees ik in die gevallen dus ook trager. Als ik wat ‘relaxter’ ben, dan ‘hoor’ ik mezelf niet…

  2. Dat zijn steengoede tips! Wat wij vaak merken is dat mensen het snellezen nóg beter leren en toepassen door dit in een groepje mensen te leren, bijvoorbeeld tijdens een ééndaagse workshop. Je meet je leessnelheid aan het begin van de workshop, gaat vervolgens aan de slag met allerlei oefeningen, neemt voldoende pauze om je hersenen rust te geven, brengt het geleerde vervolgens in de praktijk en ziet dan dan je je leessnelheid hebt verdubbeld (of zelfs nóg meer vergroot).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *