MINI-REVIEW: Phil Collins – Not dead yet

Waar gaat ‘Not dead yet’ over?

Drummen, zingen, produceren, acteren, componeren: Phil Collins heeft het allemaal gedaan en met veel succes. Hij schreef wereldhits, waaronder In the Air Tonight, Sussudio, A Groovy Kind of Love, Another Day in Paradise, Easy Lover en I Can’t Dance. Als soloartiest verkocht hij meer dan 150 miljoen platen en als lid van de band Genesis nog eens 130 miljoen. Alleen Michael Jackson en Paul McCartney verkochten meer platen dan hij. In deze onthullende biografie gaat Phil Collins niet alleen in op zijn carrière, maar praat hij ook openhartig over zijn rol als vader en echtgenoot die zijn leven weer moest opbouwen na een periode van verslaving.

Ik ben opgegroeid met de muziek van Phil Collins. Ik weet nog dat ik als kind altijd vrolijk werd van de live-versie van het nummer Wear my hat (oké, ik werd van veel liedjes enthousiast. Blijkbaar heb ik als vierjarig meisje om de tafel gedanst als Marco Borsato gedraaid werd en was mijn eerste cd er één van Toy-Box. Maar goed, elk kind maakt fouten. Phil Collins is daarentegen een goed begin van mijn muzieksmaak).

Deze live-versie vind ik dus nog steeds zo leuk om te zien! Ten eerste: hoe gaaf is het ronddraaiende podium en ten tweede: hoe leuk is deze dansende Phil Collins? Hier kun je toch alleen maar blij van worden?

Je snapt dat ik enthousiast werd toen zijn autobiografie uitkwam. Ik kon dus ook maar één ding doen: dit boek op mijn verlanglijstje zetten voor kerst. En ik had geluk, want dit boek lag onder de kerstboom!

Tijdens het lezen kwam ik er eigenlijk al vrij snel achter dat ik weinig over deze man wist. Ik wist nog net dat hij in de band Genesis zat, maar daar heb ik me nooit in verdiept. Ook zijn mislukte huwelijken, de vele kinderen en zijn gehoor- en drankprobleem waren voor mij een nieuw verhaal. Ik heb dan ook af en toe met open mond zitten lezen (en met een lach, want hij weet precies hoe hij een lang verhaal grappig kan vertellen. Al waren enkele verhalen soms net iets té lang).

Meestal vallen biografieën tegen: de man of vrouw die je op een voetstuk hebt staan, valt eigenlijk altijd wel een beetje naar beneden. Bij Phil had ik dat niet (mag ik Phil zeggen?). Zijn leven is misschien niet perfect, maar hij beschrijft dat allemaal wel heel eerlijk in zijn boek. Zo eerlijk, dat ik soms ook even dacht: dat had ik er niet in gezet.

Toen ik ‘m uit had dacht ik eigenlijk maar één ding: ik had er veel van verwacht, maar niet dit! Wat een treurig verhaal. Zijn muziek ging altijd voor, waardoor huwelijken kapot gingen, kinderen niet vaak gezien werden en ook zijn lichaam het op een gegeven moment niet meer aan kon door het touren en drummen.

Conclusie

Een goed boek als je meer wilt weten over Phil Collins! Maar eigenlijk beschrijft Phil Collins het zelf nog beter: “Misschien ben je een fan of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar die irritante kerel die de afgelopen dertig jaar telkens weer opdook in de hitlijsten… Wat het ook is, veel leesplezier”.

Boekentip van Readabook.nl


Phil Collins – Not dead yet | Spectrum | Biografie
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling:
(8.5)


Eén reactie

  1. Stiekem vind ik biografieën altijd erg fascinerend. Je krijgt als het ware een kijkje in de keuken. En vooral bij zo’n man als Phil Collins die al jaren actief is, ben ik heel benieuwd wat erachter zit. Deze komt op mijn to read lijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *