Waar gaat ‘Het vorige meisje’ over?

Na een verschrikkelijke gebeurtenis is Jane toe aan een nieuwe start, in een nieuwe woning. Een lange zoektocht leidt haar naar een huis in Folgate Street. Ze wordt verliefd op het bijzondere gebouw en is zeer gecharmeerd van de beroemde architect, waardoor ze een aantal vreemde regels op de koop toe neemt: er mogen geen boeken, geen foto’s en geen persoonlijke eigendommen worden meegenomen. Dan hoort Jane van de onverwachte dood van de vorige huurster, Emma, die verrassend veel op haar leek. Terwijl ze de waarheid probeert te achterhalen, volgt ze onbewust dezelfde bewegingen, neemt ze dezelfde beslissingen, ervaart ze dezelfde angst als het vorige meisje…

Het vorige meisje is niet een spannend boek waarbij je op het puntje van je stoel zit. Ik vond het verhaal dan ook af en toe langdradig en iets te uitgebreid. Waar ging dit verhaal toch heen?

Door de twee meisjes om en om in hoofdstukken te beschrijven, kwam ik steeds meer te weten over de denkwijze, de dagelijkse bezigheden en de omgeving van Jane en Emma. Ik bleef nieuwsgierig naar het einde: is Edward (de architect) te vertrouwen of heeft hij een hele nare persoonlijkheid?

Door de afwisseling tussen de twee hoofdpersonen weet je dat ze dezelfde ‘fouten’ maken en af en toe ook hetzelfde denken. Dat doet J.P. Delaney met veel precisie, waardoor je echt het gevoel hebt dat je de dader op het spoor bent. De vragen van de ‘beheerder’ in huis waren een leuke toevoeging na elk hoofdstuk (en ook een beetje eng, want wat wil de beheerder bereiken met deze vragen?).

Hier en daar had het verhaal iets weg van Het meisje in de trein van Paula Hawkins, met soms zelfs een vleugje Fifty Shades of Grey. Ik weet nog steeds niet of dit nu echt een toegevoegde waarde was voor het verhaal.

Het einde is verrassend en zelfs een beetje spannend te noemen, al blijft het verhaal niet zo lang hangen in je hoofd.

Conclusie

Dus wat ik ervan vond? Lees het boek een keer op een druilerige zondagmiddag. Het is makkelijk geschreven en je hebt een paar uurtjes plezier. Maar verwacht geen hoogvlieger als het gaat om een goede thriller. Dan kun je toch beter beginnen aan Ik reis alleen van Samuel Bjørk waarbij de spanning om te snijden is.

Geen aanrader volgens Readabook.nl


J.P. Delaney – Het vorige meisje | Uitgeverij: Cargo | Genre: Thriller
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(6.5)


# #

8 oktober 2017

Comments

Wat grappig hoe anders ik dit boek ervaren heb. Ik vond het juist een erg fijn boek met een originele invalshoek. Inderdaad geen huizenhoge spanning, maar wel mooi gedaan.

Geef een reactie