MINI-REVIEW: Job Pennekamp – Nooit meer bananen

Waar gaat ‘Nooit meer bananen’ over?

Tijdens mijn eerste marathon stortte ik na negenendertig kilometer in elkaar. Ik werd wakker tegen een boom, waarna ik compleet uitgedroogd, oververhit en met tweeënveertig graden koorts werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Achteraf besefte ik pas dat ik eigenlijk niet goed wist waar ik aan was begonnen. Ik wist wel dat ik heel graag een marathon wilde lopen, ik wist dat het zwaar ging worden en ook wat voor tijd ik ongeveer wilde lopen, maar dat was het dan ook wel. En dat heb ik geweten. Vier jaar later was het tijd voor een tweede poging. In ‘Nooit meer bananen’ beschrijf ik kilometer voor kilometer hoe ik deze tweede marathon heb ervaren, terwijl ik ook terugblik op mijn mislukte eerste poging en op hoe ik mij dit keer wel succesvol heb weten voor te bereiden.

Ik houd van hardloopboeken en heb intussen al heel wat boeken over dit onderwerp gelezen. Maar nog nooit een boek dat ging over één marathon dat stap voor stap beschreven werd. Bijzonder om te lezen!

Het eerste wat ik dacht toen ik het uit had was: ik weet niet of ik dit ooit zou kunnen. Wat moet je daar sterk voor zijn! Ik ga volgend jaar voor het eerst een halve marathon lopen en dat vind ik eerlijk gezegd best een beetje spannend. Maar een hele marathon? Dat is toch wel even iets anders.

Het is een heel eerlijk en persoonlijk boek over de strijd en zijn gedachten tijdens de Amsterdam Marathon. Dat maakte het heerlijk om te lezen. De grappige anekdotes tussendoor waren ook een leuke toevoeging.

En dan het einde: hoe hij over de finish kwam en zijn familie en vriendin zag. Ik kreeg er een beetje kippenvel van. Alsof je net zelf 42,195 kilometer hebt gerend (al zou de tijd van Job Pennekamp voor mij onmogelijk zijn, maar laten we dat voor het gemak even vergeten).

Conclusie

Voor elke hardloper, of je nu een echte atleet bent of een simpele genieter zoals ik, is dit boek een absolute aanrader. De strijd met de getalletjes op je horloge, de vangst van de bekertjes water langs de weg en de irritaties die je onderweg hebt: je herkent het allemaal.

En of ik zelf ooit een marathon wil lopen? Ik ben door dit boek wel even met beide benen op de grond gezet. Je moet er veel voor inleveren en op dit moment heb ik dat er nog niet voor over. Maar wie weet zal ik ooit een marathon lopen. En dan zal ik dit boek absoluut weer pakken!

Boekentip van Readabook.nl


Job Pennekamp – Nooit meer bananen | Genre: Non-fictie
Bekijk op zijn website | Mijn beoordeling: 
(8.0)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *