Kristina Paltén - Alleen in Iran

Waar gaat ‘Alleen in Iran’ over?

Kristina Paltén is mid-dertig als haar wereld instort: haar relatie loopt stuk, ze verliest haar baan en krijgt ook nog te horen dat ze geen kinderen kan krijgen. Op dat moment besluit ze te gaan hardlopen, als uitlaatklep en als ‘medicijn’. Haar nieuwe doel wordt een tocht dwars door Iran. Tijdens het lopen wil ze een brug slaan tussen het Westen en de islam, vertrouwen wekken bij de lokale bevolking en vrouwen aanzetten tot sporten. Een fysieke uitdaging – 1840 kilometer in temperaturen die variëren van het vriespunt tot 45 graden – maar ook een culturele: ze spreekt de taal niet, is afhankelijk van de mensen die ze ontmoet en ze loopt letterlijk tegen de beperkingen van het Iraanse regime op. Maar de Iraniërs delen hun huis en eten graag.

Wat een bijzonder boek over een rondreis door Iran. Het is dan ook niet een gewone vakantie; Kristina Paltén loopt 1840 kilometer hard in 56 dagen! Ik zou niet eens weten hoe je dat voor elkaar moet krijgen. En dan loopt ze ook nog eens met een kinderwagen vol spullen. Respect!

Het is vooral een bijzonder boek omdat ze Iran als land heeft uitgekozen. Als Westerse vrouw is dat best een uitdaging. De verschillen tussen Iran en haar thuisland Zweden komen dan ook vaak voor in dit boek.

Maar het is ook de vriendelijkheid van de bevolking wat je hart doet smelten. Al die mensen die hun huis beschikbaar stellen voor een slaapplaats. Ik vind het bijzonder en ik weet niet eens of ik dat zelf zou doen voor een onbekende hardloopster.

Ik kan eigenlijk maar één minpuntje bedenken: aan het einde viel ze wat in herhaling door de verschillen en de mensen die ze ontmoette (het verliep allemaal hetzelfde). En toch heeft me dat niet enorm gestoord. Het is namelijk heerlijk om iemand zo gepassioneerd over hardlopen te horen praten en dat ze daar dagelijks rond de 40 kilometer per dag liep.

Conclusie

Dit bijzondere reisverslag voert je langs cultuurverschillen, maar het gaat ook over de vriendelijkheid van de bevolking die hun huis beschikbaar stellen voor een Westerse hardloopster. Bijzonder boek! Zeker als je van hardlopen houdt.

Boekentip van Readabook.nl


Kristina Paltén – Alleen in Iran | Uitgeverij: HarperCollins | Genre: Non-fictie
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(7.0)


Geef een antwoord