MINI-REVIEW: Felix Weber – Genadeschot

Waar gaat ‘Genadeschot’ over?

Gedreven door een zucht naar avontuur meldt Eden Lumas zich bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aan als vrijwilliger bij de Waffen-SS. Hij trekt met het Duitse leger op naar Rusland, om daar aan het Oostfront te ontdekken dat hij terecht is gekomen in een meedogenloze vernietigingsoorlog. Als hij betrokken wordt bij de uitroeiing van de Joden raakt hij in gewetensnood. Na de oorlog weet Lumas te ontsnappen naar Zuid-Amerika, waar Argentinië vele gevluchte nazi’s een veilig onderkomen biedt. Als hij de invalide Sophie Denrée ontmoet, hoopt hij met haar een nieuw leven op te bouwen. Maar al snel wordt hij ingehaald door zijn verleden en raakt hij betrokken bij de strijd op leven en dood tussen gevluchte nazi’s en overlevende Joodse wrekers.

Pff, wat een lastig boek om te beoordelen. Het onderwerp sprak me al vanaf minuut één aan en toch moest ik best wat informatie opzoeken tijdens het lezen. Ik wist eigenlijk helemaal niet zoveel over gevluchte nazi’s en hun leven na de oorlog. Normaal zou ik dat vervelend vinden, want waarom kan de schrijver deze informatie niet gewoon meenemen in het verhaal? Maar bij dit boek had ik daar niet zo’n last van.

Wat ik wel vond tegenvallen waren de vele personen in dit boek en het ontbreken van een tijdsaanduiding. Ik had vaak geen idee in welke tijd ik zat en met wie Eden Lumas nu weer een gesprek had. Het was daardoor best lastig om het verhaal goed te blijven volgen.

Toch greep dit boek me aan. Ik heb het soms even weggelegd, omdat de hoofdpersoon zoveel pech en ellende over zich heen krijgt. En is dat dan verdiend? Of is hij ook een slachtoffer?

Ik vond het vooral mooi dat er een boek geschreven is over het leven na de Tweede Wereldoorlog. Naar welke landen vluchtten de nazi’s en hoe leefden zij verder? Dat lees je eigenlijk nooit en daarom is dit een origineel verhaal.

Conclusie

Een boek met veel personen en door de verschillende tijden soms moeilijk te volgen. Maar het verhaal is indrukwekkend en ontzettend heftig. De mix tussen fictie en non-fictie was een mooie toevoeging. Lees dit boek op een rustig moment en je zult het een indrukwekkend verhaal vinden. Maar neem er wel even de tijd voor.

Boekentip van Readabook.nl


Felix Weber – Genadeschot | Uitgeverij: Boekerij
Genre: Thriller | Bekijk op Bol.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *