Boekrecensie: Robert Vuijsje - Salomons oordeel

Waar gaat ‘Salomons oordeel’ over?

Max en Alissa denken dat ze alle moderne valkuilen van racisme en antiracisme hebben doorstaan. Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid, zij is zwart en komt uit de Bijlmer. Hun zoon Salomon is zeventien jaar en staat voor de keuze: hoor ik bij de mensen die op mijn vader lijken of bij de kinderen die zwart zijn, net als ik? Max en Alissa denken dat ze op dezelfde manier naar de wereld kijken, tot Salomon door zijn vriendinnetje wordt beschuldigd van verkrachting.

Hoe erg is het dat ik nog nooit iets van Robert Vuijsje gelezen heb? Hoog tijd dus, om afgelopen week het boek ‘Salomons oordeel’ van Robert Vuijsje een kans te geven.

Ik moet zeggen: ik ben enthousiast! Er wordt een interessant onderwerp besproken in dit boek: racisme in Nederland en hoe we omgaan met verschillende culturen en religies. Alleen gaat het dit keer minder over de witte Nederlanders, maar zie je het vanuit het standpunt van een jood en een Surinaamse vrouw. Hoe gaan zij ermee om? En zijn zij ook niet bevooroordeeld over andere culturen? Dat wordt in dit boek perfect weergegeven.

De gezinssamenstelling van de familie Cohen speelt daarin de hoofdrol: een joodse vader (Max), een Surinaamse moeder (Alissa) en hun zoon (Salomon). Hoe voelt de zoon zich: Nederlands of hoort hij bij de mensen die op zijn vader lijken? Of toch bij de mensen die zwart zijn net als zijn moeder? En is dat eigenlijk wel belangrijk?

Vooral het plot maakt het wat mij betreft af. Als je het boek dichtklapt denk je nog lang na over het in hokjes denken in Nederland. `maar je denkt vooral aan Salomon.

Conclusie

Een serieus onderwerp dat met humor (en soms met ongemakkelijkheid) beschreven wordt. Een mooi boek over de verschillende culturen in Amsterdam. Wat mij betreft een aanrader om te lezen!

Boekentip van Readabook.nl


Robert Vuijsje – Salomons oordeel | Uitgeverij: Lebowski
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Reacties

Geef een antwoord