Boekrecensie: Bernhard Schlink - De voorlezer

Waar gaat ‘De voorlezer’ over?

Michael Berg, een jonge Duitse scholier, raakt geobsedeerd door Hanna, een tramconductrice die tweemaal zo oud is als hij. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Maar van de ene dag op de andere is zij verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht.

Een tijdje terug zag ik op Netflix de film The Reader. Wat een prachtige film! Toen ik erachter kwam dat dit verhaal gebaseerd is op een boek van Bernhard Schlink raad je waarschijnlijk al wat ik deed: ik kocht het boek. Maanden later las ik dit dunne boek eindelijk uit en daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

Wat een bijzonder en heftig verhaal over Michael die terugdenkt aan de korte verhouding die hij had als tiener met een oudere vrouw (Hanna). Acht jaar later staat zij terecht als nazi.

Het is bijzonder dat dit boek niet afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dat het toch gaat over een gebeurtenis in deze tijd. Hoofdpersoon Michael heeft bijvoorbeeld helemaal niet de oorlog meegemaakt. En toch weet je als lezer hoe het leven van Hanna verloopt en waarom zij bepaalde keuzes als nazi maakte.

Door deze gebeurtenis weet ik nog steeds niet wat ik van Hanna vind. Aan de ene kant is het zielig wat er in de rechtbank gebeurd. Maar aan de andere kant denk ik ook: hoe kun je toekijken en niks hebben gedaan?

Toch had ik ook een beklemmend gevoel toen ik het boek dichtklapte. Want een aantal vragen werden niet beantwoord voor Michael. Dat is denk ik ook wat de schrijver wil laten voelen, maar dat bleef ik wel heftig vinden. Want hoe leef je daarna verder? Knap gedaan van Bernhard Schlink!

Conclusie

Je hebt stof tot nadenken na het lezen van dit boek. En dat zijn wat mij betreft de beste boeken om te lezen. Een absolute aanrader!

Boekentip van Readabook.nl


Bernhard Schlink – De voorlezer | Uitgeverij: Cossee
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Reacties

Geef een antwoord