MINI-REVIEW: Adriaan van Dis – Tikkop

Waar gaat ‘Tikkop’ over?

Tikkop is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen – de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald – die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid.

Omdat ik eind september naar Zuid-Afrika ga, was ik op zoek naar boeken over dit land. Al snel kwam ik bij het boek Tikkop van Adriaan van Dis uit.

En wat was het een mooi boek over Zuid-Afrika en de Apartheid! In elk hoofdstuk wordt beschreven hoeveel er mis is in dit land: de spanning is groot en de wil om te helpen is niet altijd op zijn plek of wordt niet altijd gezien door de inwoners van het dorp. Het contrast tussen rijkdom en bij je dorp willen horen is enorm groot en daardoor heel goed neergezet door Adriaan van Dis.

Maar gelukkig lees je ook hoe mooi dit land kan zijn. Je leest hoe het is om in een klein dorp op te groeien. De liefde die je voor je dorp voelt en het willen helpen van een jongere uit het dorp: het spat van elke bladzijde af.

Dit was trouwens mijn eerste boek dat ik van Adriaan van Dis las, maar het is zeker niet de laatste. Wat een prachtige schrijfstijl! Hoe hij Zuid-Afrika beschrijft is echt fantastisch om te lezen.

Conclusie

Een prachtig boek over verraad, liefde voor Zuid-Afrika en een bijzondere vriendschap tussen de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald. Vooral de schrijfstijl van Adriaan van Dis maakt dit boek een echte aanrader.

Boekentip van Readabook.nl


Adriaan van Dis – Tikkop | Uitgeverij: Atlas Contact
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *