MINI-REVIEW: Hans Faber – Anne

Waar gaat ‘Kroniek van een zoektocht naar Anne Faber’ over?

Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep. Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Op Schiphol kocht ik dit boek voor mijn vakantie naar Zuid-Afrika. Het voelde eerlijk gezegd wel een beetje gek om dit boek te lezen op zo’n mooie locatie, terwijl het verhaal zo gruwelijk was.

Toch ben ik blij dat ik het boek gekocht heb. Met een brok in mijn keel heb ik sommige delen gelezen. Het is haast niet te bevatten dat dit in Nederland gebeurd is. Het lijkt, zoals Hans Faber het zelf ook zegt, wel een Scandinavische thriller. Helaas was dat het niet.

Het boek vertelt het verhaal van de vermissing, de hulp van familie en vrienden, hoe de politie de dader op het spoor was, de rechtszaken, hoe de pers omging met de nabestaanden en natuurlijk over het verdriet.

Op Instagram las ik dat sommigen van jullie een beetje teleurgesteld waren over dit boek omdat er geen nieuwe onthullingen werden gedaan. Dat is misschien zo, maar het verdriet, de pijn van alle betrokkenen en het feit dat na 2 jaar heel Nederland weer aan Anne denkt, vind ik toch een mooie gedachte. Wat maakt het dan uit dat je nu eindelijk alle feiten op een rijtje in een boek hebt staan?

Daarbij schrijft Hans Faber erg mooi. De liefde en het verdriet spat van elke bladzijde af. Heel intens. Maar daardoor ook heel indrukwekkend om te lezen.

Conclusie

Een heftig en emotioneel verhaal, waar je tijdens het lezen bij vergeet dat dit (helaas) waargebeurd is. Wat mij betreft een aanrader om te lezen, maar vooral een boek dat er moest komen.

Boekentip van Readabook.nl


Hans Faber – Anne | Uitgeverij: Lebowski
Genre: Non-fictie | Bekijk op Bol.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *