MINI-REVIEW: Marc Elsberg – Black-out

Waar gaat het boek ‘Black-out’ over?

Op een koude dag in februari valt de stroom uit in Italië. En niet alleen daar. Ook in Zweden. Daarna in Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland. Al snel wordt een heel continent geteisterd door duisternis – en is de chaos compleet. De Italiaanse informaticus Piero Manzano vermoedt dat er een hacker achter de black-out zit en probeert tot de autoriteiten door te dringen. Als er dubieuze e-mails op zijn pc worden aangetroffen, staat Manzano echter ineens zelf onder verdenking…

Stel je voor dat de stroom uitvalt. Niet alleen bij jou, maar in heel Europa. Je kunt het licht niet aandoen, niet douchen of het internet gebruiken. En dan heb ik het niet over een uurtje, niet een dag, maar meerdere weken. Wat gebeurt er dan? Ik had er nog nooit over nagedacht, maar na het lezen van Black-out van Marc Elsberg weet ik precies hoe deze weken eruitzien. En dat is niet prettig…

Het boek begint trouwens met een situatie die nu herkenbaar is: door het coronavirus slaan mensen massaal boodschappen in en nog erger: iedereen denkt voornamelijk aan zichzelf. In dit boek is de stroom veel langer niet beschikbaar en wordt de hectiek groter. Best beangstigend om juist nu te lezen.

Je komt er al vrij snel achter dat geen elektriciteit hebben veel meer betekent dan alleen geen internet en licht kunnen gebruiken. Boerderijen kunnen hun koeien niet meer automatisch melken, het vrachtverkeer met voeding stopt omdat er geen benzine meer is, de economie ligt volledig stil. Daarbij is er nog een belangrijker probleem: de communicatie tussen de verschillende landen wordt steeds moeilijker. Want hoe communiceer je zonder internet en telefoon?

Het is een enorm spannend boek waarbij je per hoofdstuk leest hoe verschillende landen omgaan met dit probleem en nog belangrijker: hoe verschillende lagen uit de samenleving deze situatie proberen te overwinnen. En dat is mooi om te zien!

Conclusie

Een fantastisch boek! Het is zelfs een beetje beangstigend, omdat het heel realistisch lijkt. Een aanrader om te lezen! (Zeker nu je de tijd hebt in deze coronacrisis…)

Boekentip van Readabook.nl


Marc Elsberg – Black-out | Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Genre: Thriller | Bekijk op Bol.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *