Boekrecensie: Emma Cline - De meisjes

Waar gaat het boek ‘De meisjes’ over?

Californië, 1969. Een tienermeisje raakt in de ban van een groep jonge vrouwen en een meedogenloze communeleider. Wanneer de veertienjarige Evie in een park van het duffe plaatsje Marin County een groep prachtige meisjes ziet zitten, is ze verkocht: daar wil ze bijhoren. Ze verlangt naar liefde en bestaansrecht, maar stevent af op een gruwelijke moordpartij.

Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik van dit boek moet vinden. Het is een heftig verhaal over een meisje dat in een vreselijke wereld terechtkomt (vooral de communeleider is eng). Dat klinkt als een heftig boek en dat is het ook zeker. Maar op één of andere manier kwam ik niet lekker in dit verhaal.

Misschien kwam het doordat het best lang duurde voordat je bij het verhaal van de meisjes en de communeleider bent. Op de helft van dit boek stapt ze namelijk pas in deze wereld. Wat mij betreft duurde dit net iets te lang (ook al is haar geschiedenis natuurlijk ook belangrijk).

Wat Emma Cline daarentegen erg sterk heeft neergezet, is hoe het brein van een tienermeisje werkt. Haar zoektocht naar liefde krijg je als lezer heel erg mee. Het is dan ook schrijnend dat ze dit probeert te vinden in deze (enge) groep. Dat ze zich laat meeslepen is dan ook heel erg begrijpelijk.

Toch was het verhaal niet echt spannend en dat kwam denk ik doordat je er als lezer niet echt bij betrokken wordt. De hoofdpersoon is namelijk ook niet betrokken bij de moordpartij. Ze heeft niks gezien en dat creëerde wat mij betreft een zekere afstand. Het verhaal werd zo veel minder heftig en dat is totaal niet terecht (zeker niet als het verhaal een verwijzing is naar de Manson Family).

Conclusie

Ik zou dit boek lezen als je geïnteresseerd bent in sektes, maar overslaan als je verwacht dat het verhaal voornamelijk over de commune zal gaan en hoe zij tot een gruwelijke moordpartij komen.

Geen aanrader volgens Readabook.nl


Emma Cline – De meisjes
Uitgeverij: Rainbow | Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Geef een antwoord