MINI-REVIEW: Benedict Wells – Op het geniale af

Waar gaat het boek ‘Op het geniale af’ over?

De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen. Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij.

Wat een bijzonder boek met zoveel mooie onderwerpen! De vragen: waar kom je vandaan, ben je geniaal als je twee ouders hebt met een hoog IQ of heeft opvoeding, geld, pech en geluk ook een grote rol? En als je eenmaal geniaal bent: wat doe je daar dan mee? Al deze vragen komen samen in dit boek. Het zijn mooie onderwerpen waar je lang over na kunt denken.

Het boek leest heerlijk weg. Dit heeft te maken met de korte hoofdstukken, maar ook met de mooie zinnen en bijzondere onderwerpen die Benedict Wells goed weet uit te werken.

De cover is echt prachtig. Het geeft precies weer hoe hoofdpersoon Francis is (en als cadeautje zit er achter de flap nóg een mooie cover!).

Je blijft je na elk hoofdstuk afvragen wie de vader van Francis is en hoe het gaat aflopen met Francis. Is hij geniaal of een mislukking? Het einde is daarom misschien een beetje teleurstellend (dat was mijn eerste gedachte toen ik het boek uit had). Maar het verhaal blijft daardoor wel lang in je hoofd zitten. Je blijft erover nadenken en dat vind ik wel een goed teken.

Daarnaast heeft Op het geniale af een fijne sfeer. Het optimisme van Francis, de gokpogingen in Las Vegas, de roadtrip met zijn beste vriend en vriendin: het is een heerlijke roman om even bij weg te dromen.

Ik heb de andere boeken van Benedict Wells nog nooit gelezen, maar deze staan nu zeker op mijn lijstje! Zeker als ik verschillende recensenten moet geloven en Het einde van de eenzaamheid veel beter moet zijn.

Conclusie

Een mooi boek om even bij weg te dromen. Over vriendschap, verliefd zijn en op zoek gaan naar jezelf. De fijne sfeer en schrijfstijl + het bijzondere verhaal maakt dit boek een aanrader om te lezen.

Boekentip van Readabook.nl


Benedict Wells – Op het geniale af
Uitgeverij: Meulenhoff | Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *