Boekrecensie: Kluun - Familieopstelling

Waar gaat het boek ‘Familieopstelling’ over?

Achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen, blijkt ook de zoveelste nieuwe liefde van Stijn van Diepen niet de ware te zijn. Terwijl hij nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in een verzorgingstehuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij de verjaardag van zijn dochter Luna, die eenentwintig wordt, organiseren. Een crisis lijkt onvermijdelijk. Waarom is zijn (liefdes)leven zo’n puinhoop? Het is tijd om eens grondig in de spiegel te kijken.

Familieopstelling is het nieuwe boek van Kluun met Stijn van Diepen (van Komt een vrouw bij de dokter) in de hoofdrol. Ik was heel erg benieuwd of dit boek net zo goed was als DJ.

Vrouwen, seks, drank en drugs: de typische Kluun-momenten vind je in ieder geval ruimschoots terug in dit boek. Ook blijft het gissen welke delen waargebeurd zijn en welke hoofdstukken verzonnen zijn. Dit blijf ik een leuke en originele toevoeging vinden.

Het boek leest, net als zijn andere boeken, lekker weg. Ik denk dat ik dit een beter boek vond dat de eerste boeken met Stijn in de hoofdrol. De Kluun-momenten zitten er zeker in, maar hij gaf het verhaal meer diepgang door zijn moeder een rol te geven. Ze lijdt aan alzheimer en hij beschrijft de typische problemen die daarbij komen kijken. Van de kleinkinderen niet meer herkennen tot de band met de verpleegkundigen. Het einde is dan ook hartverscheurend.

Ook vond ik het leuk dat hoofdpersoon Stijn van Diepen terugkeert naar zijn jeugdplaats Tilburg. En dat is goed te merken. Vooral de gesprekken met zijn zus waren een klein feestje. Als Utrechter vroeg ik me dan ook vaak af wat er nu eigenlijk gezegd werd.

“Zo die kwaam efkes flink binne, Barend”

Na het lezen van dit boek leer je een hoop over dit leuke dialect. Vooral ‘Barend’ achter elke zin was een genot om te lezen. Dit woordje wordt blijkbaar in Tilburg te pas en te onpas gebruikt als staartje van een zin.

Begin september was ik aanwezig bij de boekpresentatie van het nieuwe boek van Kluun en las hij een aantal hoofdstukken voor. Het Tilburgs klonk toen toch wel anders dan in mijn hoofd tijdens het lezen. 😉

Conclusie

Een vermakelijk boek dat door zijn oude lieve moeder meer diepgang krijgt. DJ blijft mijn favoriete book van Kluun, maar Familieopstelling krijgt een mooie tweede plaats.

Boekentip van Readabook.nl


Kluun – Familieopstelling
Uitgeverij: Lebowski | Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Geef een antwoord