MINI-REVIEW: David Mitchell – Utopia Avenue

Waar gaat het boek ‘Utopia Avenue’ over?

Utopia Avenue was hot en happening in 1967-1968. Het was de eigenzinnigste band ever, al heb je er nog nooit van gehoord. In de psychedelische dampen van Londen spinnen folkzangeres Elf Holloway, gitaarvirtuoos Jasper de Zoet, bluesbassist Dean en jazzdrummer Griff, goud uit hun muzikale samenwerking. Ruige tochten langs achterafzaaltjes, seks, drugs en roem in Soho, nieuwe drank en oude demonen, ups en downs: alles levert stof voor de songs op hun enige twee elpees. Spektakel in Amsterdam, opsluiting in Rome en onvoorzien gevaar in Amerika: dat de band een enerverend bestaan leidt is nog zwak uitgedrukt.

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: ik weet nog steeds niet helemaal wat ik van dit boek vond. Het verhaal is vermakelijk. Ik bedoel, een boek over de totstandkoming van een band klinkt toch fantastisch? Daarnaast spat de liefde voor muziek van elke pagina af. Dus waarom weet ik niet zo goed wat ik van dit boek vond?

Misschien kwam het door de vele pagina’s. Dit boek telt namelijk meer dan 650 pagina’s en dan moet het boek wel heel interessant zijn om van elke pagina te genieten. Normaal zou ik op een gegeven moment stoppen met lezen, maar het onderwerp sprak me dan toch wel weer aan. Dilemma’s, dilemma’s…

Daarnaast heb ik nog geen enkel boek van David Mitchell gelezen. Blijkbaar stonden er in dit boek heel veel verwijzingen naar zijn andere boeken. En dat is natuurlijk alleen leuk als je deze verwijzingen ook herkent. 😉

“Wat is er mis met Stevie Wonder?”
“Elke keer dat wij het niet zijn word ik er ziek van”

Het boek speelt zich af in Londen, maar Jasper de Zoet (gitarist), komt oorspronkelijk uit Nederland. Zijn kleine stukje geschiedenis is dan ook een leuke toevoeging aan dit boek. Al is Jasper wel de raarste van de band en snap je hem in het begin totaal niet. Waarom klopt er steeds iemand? (Dit vind ik dus later in het boek, als het wordt uitgelegd, een ontzettend sterke toevoeging).

De hoofdstukken worden verdeeld per bandlid en je komt steeds meer te weten over hun succes en achtergronden. Ik wilde dus bijna stoppen halverwege dit boek, maar ineens zat ik er toch in. Het leven van een band werd toch wel heel fijn beschreven met al hun drama, het succes en hun privéleven.

Conclusie

Al met al een interessant boek over de totstandkoming van een band. Hier en daar een beetje langdradig en misschien niet helemaal mijn boek, maar uiteindelijk zat ik er toch wel in. Ik wilde graag weten hoe het afliep met deze band. Ik denk dat dit vooral een aanrader is als je de andere boeken van David Mitchell ook gelezen hebt.

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: Meulenhoff • Genre: Roman • Pagina’s: 656 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *