MINI-REVIEW: Sarah Blau – De anderen

Waar gaat het boek ‘De anderen’ over?

Zo gauw de 41-jarige Sheila het nieuws hoort, weet ze dat de politie haar zal bellen. Één van de belangrijkste feministische wetenschappers van het land – en één van haar oudste vriendinnen – is vermoord aangetroffen, met een babypop vastgelijmd aan haar handen. Twintig jaar geleden had hun vriendinnengroep samen een pact gevormd: zij zouden bewust kinderloos blijven, net als hun vrouwelijke voorbeelden in de Tora. Maar de jaren zijn niet voor alle vriendinnen even goed geweest. En nu haar eigen leven ook op het spel staat, moet Sheila de balans opmaken: wie kan ze nog vertrouwen, en wie wil haar de ultieme prijs laten betalen?

Het is een vreemd verhaal over vrouwen die geen kinderen willen krijgen en één voor één vermoord worden. Het klinkt heel eng en naar, maar eerlijk gezegd was het niet echt een thriller. Ik vond het eerder een roman. Wel een goed verhaal met bijzondere hoofdpersonen, maar absoluut niet spannend.

Ik denk dat ik vooral even moest wennen aan de schrijfstijl. Het is een beetje traag en vaag. Je hebt geen idee wat er precies gebeurd is, wat het verleden van deze vrouwen is en nog belangrijker: wat de relatie is tussen de hoofdpersonen. Er is veel onduidelijk, waardoor je als lezer extra goed moet opletten tussen de regels door.

Daarnaast snijdt Sarah Blau een gewaagd onderwerp aan. De vriendinnen hebben namelijk allemaal een fascinatie voor kinderloze vrouwen uit de Thora. Het zijn hun voorbeelden. Dat maakt het een ander boek dan de meeste thrillers, omdat het Joodse geloof nu een belangrijke rol krijgt.

“Wil je dan dat je schoot dor blijft?”

De schrijver gaat sowieso geen moeilijke onderwerpen uit de weg in dit boek. Ook de kinderloze vrouwen worden behandeld. Ze laat ontzettend goed zien hoe het is om bewust kinderloos te blijven in een maatschappij waar dat niet de norm is. De quote hierboven vond ik bijvoorbeeld heel pijnlijk.

Het einde is erg goed en zelfs een beetje spannend te noemen. Ik had de moordenaar wel al ontmaskerd, maar het is absoluut een sterk einde.

Conclusie

Een boek waar ik even aan moest wennen, omdat het niet een typische thriller is. De spanning is niet heel erg aanwezig. Maar de vele (vaak moeilijke) onderwerpen maken het een interessant boek om te lezen!

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: De Geus • Genre: Thriller • Pagina’s: 280 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *