MINI-REVIEW: Elle van Rijn – De crèche

Waar gaat het boek ‘De crèche’ over?

Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico’s die dat met zich meebrengt.

Pff wat een bijzonder en heftig boek! Een historische roman gebaseerd op het waargebeurde verhaal van kinderverzorgster Betty Oudkerk (toen 17 jaar) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat was zij en alle andere verzorgsters in de crèche moedig!

Het speelt zich af in Amsterdam waarbij de Joodse crèche tegenover de schouwburg de hoofdrol speelt. Als je beseft dat dit waargebeurd is, is het nog gruwelijker. Het is dan ook hartverscheurend hoe Elle van Rijn laat zien hoe de Joodse verzorgsters aan informatie komen (bijvoorbeeld dat ze via via te horen krijgen dat Joden vergast worden en het in eerste instantie niet kunnen geloven).

Elk hoofdstuk begint met een kleine inleiding over wat er gebeurde in die tijd. Hoe meer je leest, hoe beklemmender deze inleidingen worden.

“Het grootste spel hier is laveren tussen dat wat er van je verwacht wordt en wat je kunt regelen zonder dat het opvalt.”

Wat de kinderverzorgsters dagelijks op het spel zetten om kinderen te redden is ontzettend heldhaftig. Zeker als je je bedenkt dat ze zelf nog zo jong waren en niet eens wisten hoe het met hun eigen familie ging. Ik denk dat niet veel mensen dit echt zouden durven. Zeker niet met de bravoure en lichtheid die Betty toonde. Ik ben echt een beetje van haar gaan houden.

De kinderverzorgsters hebben meer dan 600 kinderen weten te redden door ze te verstoppen en stiekem weg te halen uit de crèche. Ze moesten kiezen tussen leven en dood. Welke kinderen kun je redden en welke kinderen geef je mee aan de Duitsers? Het is nooit genoeg. En dat voel je na elk hoofdstuk weer.

“Kinderen kunnen er niks aan doen wat volwassenen uithalen.”

Conclusie

Elle van Rijn heeft een hartverscheurend boek geschreven over een geschiedenis die we nooit vergeten mogen vergeten. Net als Betty en alle andere helden die geholpen hebben. Een aanrader om te lezen!

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: Hollands Diep • Genre: Roman • Pagina’s: 336 • Sterren:


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *