Boekrecensie: Simone Atangana Bekono - Confrontaties

Waar gaat het boek ‘Confrontaties’ over?

De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?

Een bijzondere roman over een meisje dat in een jeugddetentiecentrum zit voor de mishandeling van twee jongens. In het begin wist ik dus ook niet zo goed wat ik van haar vond. Hoofdpersoon Salomé is vooral boos, gefrustreerd en onhandelbaar.

“Misschien is het een put, hebben we allemaal onze eigen put waar we in zijn gevallen. Niemand wil accepteren hoe diep-ie zit.”

Maar hoe meer je leest over dit meisje, hoe zieliger je haar gaat vinden. Ze is slim, gek op haar familie en bovenal werd ze vreselijk gepest. Je komt er echt achter dat een eerste indruk niet altijd de juiste is. Dat iedereen een verleden heeft. En dat je soms een reden hebt om uiteindelijk op het slechte pad te belanden (hoe verkeerd dat ook is).

“Er is alleen een naar, constant, slepend gevoel. Het soort gevoel dat je krijgt als je de slakken in je tuin richting een blad ziet bewegen. De concentratie. Dat het maar duurt en duurt.”

De mooie zinnen spatten van elke bladzijde af. Ik vond deze quote ook zo treffend. De associatie met de slakken. Ik heb nog nooit zo geconcentreerd naar een slak in de tuin gekeken, maar je begrijpt wel gelijk wat ze ermee bedoeld. Zo mooi! Je voelt de eenzaamheid.

Want eenzaam is deze Salomé zeker. Ze is een echte puber en voelt zich nergens helemaal thuis. Niet op school, niet bij haar familie en ook niet in het jeugddetentiecentrum.

Conclusie

Confrontaties is een boek waar de eenzaamheid, het cynisme en de boosheid vanaf spatten. Daar moet je wel een beetje van houden om ook van Salomé te gaan houden. Maar het is vooral een boek met prachtige zinnen en een verhaal om over na te denken.

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: Lebowski • Genre: Roman • Pagina’s: 224 • Sterren:


Geef een antwoord