MINI-REVIEW: Matt Haig – Middernachtbibliotheek

Waar gaat het boek ‘Middernachtbibliotheek’ over?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Wauw, wat heb ik genoten van deze roman! De korte hoofdstukken, de prachtige zinnen en vooral de bijzondere verhaallijn: het was heerlijk om te lezen. Vooral de vele levenslessen die je zo in je schoot geworpen krijgt zijn even heel fijn in tijden van corona.

“Drie uur voordat ze besloot een eind aan haar leven te maken, deed haar hele wezen pijn van alle spijt die ze had, alsof de wanhoop niet alleen in haar hoofd zat, maar ook in haar romp, armen en benen.”

Het begint heel droevig en zelfs behoorlijk depressief. Het verdriet van Nora spat van elke bladzijde af. Ze probeert uit het leven te stappen en belandt dan in de Middernachtbibliotheek waar ze boeken mag openen met andere keuzes uit haar leven. Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen? Dit is zo mooi en origineel bedacht.

“Onderschat nooit het grote belang van kleine dingen, had mevrouw Elm gezegd. Knoop dat in je oren.”

Het zijn zware thema’s die Matt Haig bespreekt: denk aan depressie en zelfmoord. Toch vind ik dit een boek waar de hoop vanaf spat en ik denk dan ook zeker dat je wat aan deze roman zult hebben. Ook als je nu zelf door een zware periode gaat of niet lekker in je vel zit.

Daarnaast laat de schrijver je nadenken over het leven. Het boek is behoorlijk filosofisch en draait om de vraag: waar word ik gelukkig van? Welke keuzes heb ik in mijn leven gemaakt? Wat mij betreft een prachtig en empathisch boek!

Conclusie

Een boek dat je niet alleen met een lach achterlaat, maar zeker ook doet beseffen dat de kleine dingen in het leven een stuk belangrijker zijn dan status en bezittingen en dat het gras nooit groener is aan de overkant. Middernachtbibliotheek is nu al één van mijn favoriete boeken van 2021!

Dit boek verschijnt in juni in het Nederlands! Maar je kunt ‘m nu natuurlijk al reserveren. 😉

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: Lebowski • Genre: Roman • Pagina’s: 320 • Sterren:


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *