MINI-REVIEW: Stephen King – Carrie

Waar gaat ‘Carrie’ over?

Carrie heeft nooit de goede kleren aan, is niet goed in spelletjes en is altijd de laatste die de grap begrijpt. En dus wordt ze het mikpunt van alle treiterijen. Maar Carrie is geen normaal meisje. Als ze wil, kan ze dingen laten bewegen met haar gedachten. Dan komt uit onverwachte hoek een vriendelijk gebaar. Één van de meisjes heeft spijt van haar aandeel in de pesterijen en vraagt haar vriendje om Carrie mee te vragen naar het schoolfeest. Dit valt in slechte aarde bij de grootste pestkop van de klas en ze bedenkt een afschuwelijke wraakactie. Carries droom wordt werkelijkheid, om vervolgens op het hoogtepunt compleet aan gruzelementen te vallen. Dan slaan bij Carrie alle stoppen door… 

Carrie is het eerste gepubliceerde boek van Stephen King. Je snapt dat ik dit boek uit 1974 als eerste op mijn leeslijst heb gezet. Ik zal elke maand een boek van Stephen King lezen dit jaar en dit was mijn tweede kennismaking met de schrijver. Was dit boek net zo goed als Het instituut?

Laten we beginnen met het feit dat het simpel is geschreven waardoor het iets verder van me af lag. Maar deze schrijfstijl past wel perfect bij het leven van Carrie. Ze zit tenslotte op de middelbare school en daar horen ook andere gedachten en problemen bij. Toch kon ik me niet helemaal inleven in Carrie. Dit kwam voornamelijk door haar gelovige moeder, haar opvoeding en haar leven op school. (Al snap je daardoor heel snel waarom ze uiteindelijk wraak neemt, want de pesterijen zijn vreselijk.)

Carrie was wat mij betreft niet een spannend boek. Dit kan komen door de vele passages uit de boeken van andere leerlingen en omstanders. Dit was zeker een originele toevoeging, maar aan het einde van het boek haalde dit wel een beetje de vaart uit het verhaal.

Daarnaast kan ze dingen laten bewegen met haar gedachten en ook dat stond iets te ver van mij af. Uiteraard ontzettend goed geschreven. Maar dit verhaal was gewoon niet helemaal mijn ding.

Is de film Carrie beter dan het boek?

Ik moet wel zeggen dat het boek veel beter is dan de film. Het boek heeft wat meer diepgang en je weet net iets meer over de hoofdpersonen. Daarnaast vond ik het einde van het boek beter dan de film (want ja, het einde is anders).

De film Carrie staat op Netflix. Bekijk hier alvast de trailer:

Conclusie

Dit is pas mijn tweede boek dat ik van Stephen King lees. Je snapt gelijk waarom zoveel mensen fan zijn van Stephen King: het leest namelijk heerlijk weg. De schrijfstijl is fantastisch: zo beeldend en de hoofdpersonen zijn heel goed uitgewerkt. Toch wist dit boek me niet helemaal te pakken. Dit komt denk ik doordat de spanning niet zo hoog was. Als dit mijn eerste Stephen King was, had ik het boek waarschijnlijk een hoger cijfer gegeven. Voor nu: een kleine 5.5.Uitgever: LuitinghSijthoff • Genre: Horror • Pagina’s: 332 •
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *