MINI-REVIEW: Stephen King – Het instituut

Waar gaat het boek ‘Het instituut’ over?

Midden in de nacht, in een huis in een rustige straat in een buitenwijk van Minneapolis, worden de ouders van Luke Ellis stilletjes vermoord. Luke zelf wordt in een zwarte SUV geladen en weggereden. Hij wordt wakker in het Instituut, in een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Het personeel van deze sinistere faciliteit, dat onder leiding staat van de genadeloze mevrouw Sigsby, wil de bovennatuurlijke gaven van kinderen inzetten voor zijn eigen doeleinden. Hoe meer kinderen er naar de Achterkant worden gestuurd, hoe wanhopiger Luke wordt om te ontkomen en hulp te zoeken. Maar er is nog nooit iemand uit het Instituut ontsnapt…

Ik had nog nooit een boek van Stephen King gelezen. Hoe erg is dat? Op de middelbare school heb ik ooit It geleend bij de bibliotheek, maar omdat het zo’n dik boek was ben ik nooit verder gekomen dan de eerste hoofdstukken. Tot zover dus mijn ervaring met Stephen King. Het werd tijd om ‘m een kans te geven en daarom besloot ik Het instituut te lezen.

En wauw, wat zonde dat ik zo lang heb gewacht. Wat een fantastisch boek! Ik zat er vanaf pagina 1 in, het was spannend en de hoofdpersonen waren stuk voor stuk fantastisch uitgewerkt.

Boekrecensie: Boekrecensie: Stephen King - Het instituut

Het is eigenlijk helemaal niet mijn genre. Dat is ook de reden dat ik zijn boeken nooit heb gelezen. Maar ik ben er nu achter dat Stephen King zo beeldend schrijft dat het verhaal heel ‘echt’ lijkt en heerlijk om te lezen is. Je hebt even het idee dat je in een andere wereld beland bent. En dat is fijn in deze coronatijd. Daarnaast zit het verhaal ijzersterk in elkaar, waardoor het niet moeilijk is om het verhaal te volgen en te snappen.

“Als je doet wat je gezegd wordt gaat straks de zon weer voor je schijnen. Geloof me.”

Ik vond vooral de hoofdpersonen heel goed neergezet. Van de meeste hoofdpersonen ga je houden (en van sommige hoofdpersonen ga je zeker ook gruwelen). Naarmate je verder leest en de vriendschap tussen bepaalde mensen alleen maar groter wordt, zitten ze stuk voor stuk in je hart. Heerlijk om te lezen!

Het einde is dan ook fantastisch. Wat is goed en wat is fout? En moeten kinderen daarbij in het spel zijn? Stephen King weet dit heel intens te verwerken in dit boek.

Ik las ergens dat er een serie van Het Instituut gemaakt gaat worden. Ik hoop het zo! En ik hoop dan vooral dat ze precies het boek aanhouden. Want dan weet ik zeker dat ik deze serie wil volgen. Maar eigenlijk heb ik daar geen tijd voor, want ik wil nu alle boeken van Stephen King lezen. 😉

Conclusie

Een heerlijk spannend boek dat je met zijn 544 pagina’s toch zo gelezen hebt. De hoofdpersonen, de schrijfstijl en vooral het einde: het leest heerlijk weg. Een dikke aanrader voor deze koude wintermaand!

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: Boekerij • Genre: Science fiction • Pagina’s: 544 • Sterren:


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *