10x inspiratie voor een boekenkast in de woonkamer

Een echte boekenwurm heeft natuurlijk een boekenkast in de woonkamer staan. Toch kan het lastig zijn om te beslissen welke boekenkast je wilt aanschaffen. Misschien heb je een klein appartement en past een boekenkast niet. Of heb je juist een enorme woonkamer en weet je niet voor welke boekenkast je moet gaan. In dit artikel geef ik je daarom 10 tips voor een boekenkast in de woonkamer!

1. Onder de trap

Waarom zou je de loze ruimte onder de trap niet gebruiken voor een (kleine) boekenkast? Het is misschien iets meer werk om de boekenkast schuin af te laten lopen, maar het resultaat is wel heel mooi en origineel.

Een boekenkast om de deur heen bouwen

2. Om de deur heen

De hele wand gebruiken inclusief de ruimte boven de deur: het ziet er mooi uit en het is ook nog eens praktisch. Wat doe je nu eigenlijk met de ruimte boven een deur… 😉

3. Planken gebruiken

Dit vind ik één van de leukste manieren om je boeken in de woonkamer te presenteren (naast de boekenkasten van Ikea natuurlijk). Ik heb het natuurlijk over boekenplanken! Je ziet de laatste tijd steeds meer planken in huis. Van robuust hout tot strakke zwarte planken. Je kunt dit in elk huis toepassen. Of je nu een klein appartement hebt met één boekenplank of een enorme villa met een hele wand vol planken.

Een nadeel: je boeken vallen snel om. Een excuus is dan ook om mooie boekensteunen te kopen als je voor deze stijl gaat. 😉

4. Tot het plafond

Boekenkasten tot aan het plafond: het ziet er gelijk indrukwekkend uit. Je oog wordt gelijk naar de boekenkast getrokken. En dat willen we toch? Met de boekenkasten van Ikea (Billy) kun je dit eenvoudig maken door een extra opzetstuk te kopen. Zo creëer je heel goedkoop hetzelfde effect. En het is ook nog eens praktisch, want je kunt nu nog meer boeken kwijt.

5. De salontafel

Heb je echt weinig ruimte en wil je toch wat boeken in huis hebben? Denk dan eens aan de salontafel. Je kunt een salontafel aanschaffen met een extra plank onderin, zodat je daar je boeken kwijt kunt. Extra leuk is het natuurlijk als de salontafel van glas is en je je boeken door de salontafel heen kunt zien.

6. Een lage boekenkast als dressoir

Wil je niet een enorme boekenkast in de woonkamer hebben staan? Of heb je gewoon niet zoveel boeken? Dan is een lage boekenkast misschien een idee. Het staat overal leuk en je kunt het zelfs gebruiken als dressoir, mocht je deze nog nodig hebben.

7. Een leeshoekje creëren

Hoe heerlijk is het om een eigen leeshoekje te hebben in de woonkamer? Zo moeilijk is het niet: zet je boekenkast in een hoek van de kamer en plaats er een comfortabele (en mooie, het oog wil natuurlijk ook wat) stoel voor. Voila, je leeshoekje is geboren.

8. De hoek om

Een hoekje maken in je woonkamer kan ook betekenen dat je de hoek om moet gaan met een extra boekenkast.

Wand met enorme boekenkast

9. De grootste wand gebruiken

Heb je heel veel boeken en wil je deze allemaal in de woonkamer kwijt? Dan is het een idee om de grootste wand van de woonkamer te gebruiken en deze helemaal te vullen met boekenkasten of -planken. Naast boeken zou je ook nog extra opbergruimte kunnen toevoegen en extra decoratie. Heb je niet zoveel ruimte dan is de plek achter de bank een ideale ruimte voor een grote boekenkast.

10. Een bijzondere boekenkast in de woonkamer

Tot slot kun je er ook voor kiezen om niet te gaan voor planken of een boekenkast van Ikea. Je zou ook voor een boekenkast kunnen kiezen in een andere kleur of met bijzondere lijnen. Zo kun je met een relatief kleine boekenkast toch nog uitblinken in je woonkamer!


Dit waren mijn 10 tips voor een boekenkast in de woonkamer. Welke tip is je favoriet? En hoe ziet jouw boekenkast eruit? Laat het hieronder weten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *