De boeken van Stephen King: waar moet je beginnen?

Stephen King: de meeste mensen zullen zijn naam wel kennen door boeken als: De shining, IT, Carrie en The Green Mile. Boeken die stuk voor stuk verfilmd zijn met bekende acteurs in de hoofdrol. Stephen King heeft inmiddels al meer dan 200 verhalen geschreven, maar ik zeg eerlijk dat ik nog nooit een boek van deze bekende schrijver gelezen had.

En dat is gek, want waarom eigenlijk niet? Misschien omdat ik niet zo van de horrorfilms ben. En dat staat voor mij gelijk aan het lezen van horrorboeken. Stephen King is tenslotte horror. Tenminste, dat dacht ik. Want na wat speurwerk kwam ik erachter dat Stephen King veel meer is dan alleen horror. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat hij ook thrillers en science fictionboeken heeft geschreven.

Genoeg keuze dus. Ik besloot om zijn boeken een kans te geven (je moet wat in coronatijd) en kocht het boek Het Instituut. In januari begon ik vol goede moed met lezen en ik kan je vertellen: ik ben fan. Je snapt dat mijn to read-stapel nu compleet met nieuwe Stephen King-boeken is gevuld. 😉 Maar de grote vraag is nu natuurlijk: waar begin ik?

12x boeken van Stephen King in 2021

Heb jij dit ook gedacht en heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik had dit dus ook en daarom ga in 2021 elke maand één boek van Stephen King lezen. Zo kan ik aan het einde van dit jaar zeggen: ‘ik vind Stephen King fantastisch’ of: ‘dit is niet mijn genre’. Vind ik Stephen King fantastisch, dan ga ik dit ritueel zeker volgend jaar herhalen. Ik heb een lijstje opgesteld en dit is wat ik ga lezen in 2021:

De boeken van Stephen King: waar moet je beginnen?

1. Het instituut
2. Carrie
3. De Shining
4. Joyland
5. Later
6. 22-11-1963
7. Cujo
8. Revival
9. Dodenwake
10. Misery
11. Mr. Mercedes
12. De eerlijke vinder

(Update: 31 december 2021)

Houd dit lijstje vooral in de gaten, want ik zal deze lijst maandelijks updaten met een nieuwe recensie.

Waar te beginnen: Het instituut

Voor mij persoonlijk was Het instituut dus een fijne kennismaking met Stephen King. Niet gelijk een heel eng verhaal, maar science fiction. En ook dit genre lees ik normaal gesproken nooit. Wil je dus al een boek van Stephen King lezen? Dan zou ik beginnen met dit boek.

Het gaat over Luke die wakker wordt in het Instituut, in een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Het personeel van deze sinistere faciliteit wil de bovennatuurlijke gaven van kinderen inzetten voor zijn eigen doeleinden. Hoe meer kinderen er naar Achterkant worden gestuurd, hoe wanhopiger Luke wordt om te ontkomen en hulp te zoeken. Maar er is nog nooit iemand uit het Instituut ontsnapt…

Lees hier mijn recensie


Heb jij weleens een boek van Stephen King gelezen? En heb je nog tips? Laat ze vooral hieronder of op Instagram achter, misschien wijzig ik mijn lijstje nog wel.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *