MINI-REVIEW: Stephen King – Misery

Waar gaat ‘Misery’ over?

Schrijver Paul Sheldon wordt op een afgelegen boerderij gegijzeld door de zonderlinge Annie Wilkes, een fan van zijn boeken. Maar Annie kan niet accepteren dat Misery, haar geliefde romanpersonage, is vermoord door haar schepper. Annie dwingt Paul zijn heldin weer tot leven te brengen. Paul heeft, gekluisterd aan zijn rolstoel, geen keuze. Maar schrijvers beschikken ook over wapens… 

WAT WAS DIT EEN FANTASTISCH BOEK! Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen, maar ik ga het toch proberen. 😉

Ik zeg eerlijk dat ik in het begin een beetje moest wennen aan het verhaal, omdat het boek gelijk begint met de kamer waar Paul wordt vastgehouden door Annie. Maar waarom ligt hij daar? Het begon zo vaag dat ik even dacht dat ik een miskoop had begaan.

“Haar sluwheid bleef hem verbazen”

Paul Sheldon

Maar zoals je van Stephen King gewend bent was dit een kleine aanloop naar een gigantische climax. De opsluiting die maar voortduurt en waar geen einde aan lijkt te komen. Het klinkt in eerste instantie niet gruwelijk. Maar door de kleine wijzigingen in het gedrag van Annie en de uiteindelijke psychoses is het een boek waarbij je met open mond zit te lezen.

Vooral naar het einde toe wist ik niet hoe snel ik bij de laatste pagina moest komen. Bloed, ratten, een bijl, naalden en medicatie: het komt er allemaal in voor. Maar de opbouw is zo langzaam dat je als lezer weet dat het eraan gaat komen, maar dat je geen idee hebt wanneer dit gaat gebeuren en vooral hoe het gaat gebeuren. Geniaal.


Favoriete quote

“Hij lag daar in bed met benen die onder de deken de indruk van gebroken takken maakten en het koude zweet liep hem in trage stroompjes over zijn gezicht”

Paul Sheldon

Pagina’s

336 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Paul Sheldon
Annie Wilkes


Genre

Thriller


Thema’s: Obsessie, haat, gijzeling

Spanning

Verrassend

Angst

Droevig

Liefde

Vreugde


Conclusie

Misery is een enorm spannend boek vol met slopende ontsnappingspogingen en gruwelijke omschrijvingen. En dat met een enorm langzame opbouw waardoor de spanning om te snijden is. Dit is wat mij betreft het beste boek van Stephen King!


Titel: Misery • Auteur: Stephen King • Uitgever: Luitingh-Sijthoff • Genre: Thriller • Pagina’s: 336 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *