MINI-REVIEW: Lisa Taddeo – Beest

Waar gaat ‘Beest’ over?

Joan heeft haar hele leven wrede daden van mannen moeten verdragen. Wanneer één van hen zich vlak voor haar ogen door zijn hoofd schiet, vlucht ze de stad uit. Ze gaat op zoek naar Alice, een vrouw die ze nog nooit heeft ontmoet maar de enige persoon ter wereld die ze nodig heeft om af te rekenen met haar schokkende verleden. In het zinderende berggebied boven Los Angeles ontrafelt Joan de gruwelijke gebeurtenis waar ze als kind getuige van was en die haar leven sindsdien beheerst, en verzamelt de kracht om eindelijk genadeloos terug te slaan.

Kunnen we het eerst even hebben over hoe fantastisch deze roman in je handen ligt? De cover is mooi en het boek valt heerlijk open. Dat zie je niet zo vaak! Kunnen alle boeken zo gemaakt worden?

Het boek voelde dus fantastisch aan, maar hoe was het verhaal? Wat me gelijk in de eerste hoofdstukken duidelijk werd, was dat ik de hoofdpersoon niet aardig vond. Joan was niet mijn type en ik ergerde me soms zelfs aan haar.

Daarnaast legt de schrijfster de machtspositie van de man er wel erg dik bovenop. Ik snap dat het nodig is en dat het past bij Joan en haar verhaal, maar dat nam niet weg dat ik me daar af en toe aan geërgerd heb.

“Als iemand me zou vragen mezelf in één woord te omschrijven, dan zou ik verdorven zeggen”

Joan Crawford

Viel dit boek dan tegen? Nee! Wat Lisa Taddeo zo goed heeft gedaan is dat ik Joan aan het einde steeds beter begreep en dat ik zelfs een beetje medelijden met haar had. Wat een heftige jeugd en leven heeft zij nu al achter de rug.

Aan het einde was Joan dus nog steeds niet mijn type, maar snapte ik wel waar haar gedrag vandaan kwam. En dat is ontzettend sneu. Je gunt dat niemand.

En daarom heeft dit boek toch veel meer indruk op mij gemaakt dan ik in eerste instantie had gedacht. Het is een verdorven en beestachtige wereld, waar je als lezer niet altijd iets over wilt lezen, maar wat wel nodig is om het verhaal indrukwekkend te maken.


Favoriete quote

“Ooit had ze tegen me gezegd dat 99% van je problemen opgelost werd wanneer je gewoon ging slapen tot de volgende dag. Dat de nieuwe dag oneindig veel beter te overleven zou zijn.”

Joan Crawford

Pagina’s

335 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Joan
Alice
EleanorGenre

Roman


Thema’s: Seksueel geweld, de dood, trauma, man-vrouwverhoudingen

Droevig

Verrassend

Liefde

Vreugde

Spanning

Angst


Conclusie

Mini-review: Lisa Taddeo - Beest

Beest is een ontzettend donker, troosteloos en eenzaam boek waar je over na blijft denken. Wees erop voorbereid dat je het boek af en toe moet wegleggen, omdat het zoveel ellende laat zien en je er als lezer niet altijd een prettig gevoel bij hebt. Ondanks Joan die niet helemaal mijn type was, heeft dit boek toch indruk op mij gemaakt.


Titel: Beest • Auteur: Lisa Taddeo • Uitgever: Nijgh & van Ditmar • Genre: Roman • Pagina’s: 335 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *