MINI-REVIEW: Stephen King – Revival

Waar gaat ‘Revival’ over?

In een klein dorpje in New England valt een schaduw over een jongetje dat met zijn soldaatjes speelt. Jamie Morton kijkt op en ziet een indrukwekkende man: de nieuwe dominee, Charles Jacobs. Al snel vormen ze een sterke band, gebaseerd op hun gedeelde interesse voor experimenten en elektriciteit. Decennia later leeft Jamie een nomadisch rock & roll-kroegleven en is hij verslaafd. Dan komt hij Jacobs weer tegen, met verstrekkende gevolgen voor beide mannen. Hun verbond wordt een pact dat zelfs de duivel niet had kunnen bedenken, en Jamie ontdekt dat het woord revival veel betekenissen heeft…

Het verhaal zit goed in elkaar doordat Jamie en Charles in de loop der jaren elkaar steeds weer tegenkomen. Het verhaal erachter, de familie van Jamie en het leven van Charles: het is indrukwekkend.

De eerste helft van het boek is daardoor totaal niet spannend, maar persoonlijk vond ik dat niet zo erg. Het verhaal en de hoofdpersonen waren gewoon goed neergezet. Zoals je van Stephen King gewend bent.

“Achter die deur is iets, en er zal iets gebeuren. lets gruwelijks. Tenzij ik het tegenhoud”

Jamie Morton

De thema’s die in dit boek verwezen zitten, vond ik dan ook sterk: verslaving, verlies en obsessies. Mooie thema’s met diepgang, waarbij je je bijna afvraagt waar de horror in het verhaal blijft.

Nou geloof me, het einde is absoluut een horror-einde. Het laat even op zich wachten, maar aan het einde krijg je het in volle hevigheid over je heen. Ik weet dan ook niet zo goed wat ik daarvan moet vinden.

Omdat het zo’n horror-einde heeft, werd het ook meteen erg ongeloofwaardig. Het zit goed in elkaar. Natuurlijk, het is Stephen King. Maar het is wel heel vreemd. En dat stoorde me toch wel een beetje. De rest van dit boek had dit namelijk totaal niet.


Favoriete quote

“De dominee had over één ding gelijk: mensen zoeken altijd een reden voor de nare dingen in het leven. Soms is die er gewoon niet”

Richard Morton

Pagina’s

368 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Jamie Morton
Charles Jacobs


Genre

Horror


Thema’s: religie, verslaving, verlies, obsessie

Spanning

Verrassend

Angst

Droevig

Vreugde

Liefde


Conclusie

Al met al dus een vermakelijk boek met goede hoofdpersonen en interessante thema’s. Maar wat mij betreft was het einde een kleine tegenvaller.


Titel: Revival • Auteur: Stephen King • Uitgever: Luitingh Sijthoff • Genre: Horror • Pagina’s: 368 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *