Mr. Mercedes-trilogie van Stephen King: is deze serie een aanrader?

Vorig jaar las ik elke maand een boek van Stephen King. Want geloof het of niet: ik kende deze schrijver eigenlijk niet zo goed. De conclusie na 12 boeken? Ik ben fan! In dit artikel lees je wat ik van de Mr. Mercedes-trilogie vond.

De Mr. Mercedes-trilogie is een serie over rechercheur Bill Hodges. Hij gaat op jacht naar zijn aartsvijand Brady Hartsfield, de crimineel die de ‘Mercedes Killer’ wordt genoemd. 

Boekrecensie: Stephen King - Mr. Mercedes

1. Mr. Mercedes

Op een ijskoude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing racet een bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte. De moordenaar ontsnapt. Maanden later wordt politieagent Bill Hodges nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt, is hij vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen.

Wat een fantastische thriller! Ik zat er vanaf de eerste pagina in. Het begint namelijk gelijk spannend met de aanrijding dwars door de menigte. Ik vond het heel sterk dat Stephen King de (korte) hoofdstukken afwisselt tussen Bill en Brady. Zo krijg je een goed beeld van hun levens en gedachten. Het bouwt de spanning op en ik wist niet hoe snel ik de ontknoping moest lezen. Heerlijk boek met interessante hoofdpersonen, fantastisch geschreven en heel erg spannend. Dikke aanrader!

Boekrecensie: Stephen King - De eerlijke vinder

2. De eerlijke vinder

Bij een inbraak bij de legendarische schrijver John Rothstein steelt Morris Bellamy naast veel geld een stapel notitieboekjes met ongepubliceerd materiaal. Morris verbergt zijn buit – maar dan wordt hij gearresteerd voor een andere misdaad. Tientallen jaren later vindt een jongen, Pete Saubers, de kist. Nu zijn het Pete en zijn familie die door Bill Hodges, Holly en Jerome gered moeten worden van de inmiddels nog krankzinniger en wraakzuchtige Bellamy, die na 35 jaar vrijkomt uit de gevangenis.

Oké dit boek had een iets andere opzet en het komt misschien iets trager op gang dan zijn voorganger. Maar dat wil niet zeggen dat het boek niet goed was. Het is namelijk weer fantastisch geschreven, zoals je van Stephen King gewend bent. De verhaallijn is interessant, de vele verwijzingen naar klassiekers nog meer en de hoofdpersonen zijn stuk voor stuk leuk om te volgen. En je wilt niet weten hoe spannend de laatste hoofdstukken zijn. Ik ben door dit boek gevlogen!

Boekrecensie: Stephen King - Wisseling van de wacht

3. Wisseling van de wacht

De duivelse Mercedes-Killer Brady Hartsfield keert terug. Hij drijft zijn vijanden tot zelfmoord en als Bill Hodges en Holly hem niet weten te stoppen, zullen ze zelf slachtoffer worden, want hij richt zich vastbesloten op de mensen die hem het ziekenhuis in kregen.

Begrijp me niet verkeerd, ik vond het weer een heel heerlijk boek, met een fantastisch einde. Het was hier en daar zelfs een beetje zielig. Maar het boek gaf me niet hetzelfde gevoel als de andere twee delen mij gaven. Ik had gewoon niet verwacht dat er een bovennatuurlijk tintje aan toegevoegd zou worden. Daar heb ik normaal totaal geen moeite mee bij Stephen King, maar dit was een politieserie. Met veel bloed, moord en wraakacties. Maar niet bovennatuurlijk. Daar moest ik toch even aan wennen. Neemt niet weg dat ik van elke pagina genoten heb. Je sluit de hoofdpersonen weer met veel plezier in je hart.

Conclusie

Bill, Holly en Jerome sluit je direct in je hart en laten je niet meer los. Je wilt weten hoe deze serie eindigt. Elk boek heeft zijn sterke kanten, maar ik vond het eerste deel het indrukwekkends. Misschien omdat ik daarna nóg hogere verwachtingen had van deze serie. Weet dat het laatste deel een bovennatuurlijk tintje heeft dat niet terugkomt in de eerste twee delen. Maar als je dat eenmaal weet, heb je een fantastische serie in handen waarbij je het laatste deel met een lach (en een klein traantje) dichtslaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *