MINI-REVIEW: Katherine May – Winteren

Waar gaat ‘Winteren’ over?

Iedereen heeft wel momenten in zijn of haar leven die vragen om stilstand: een verlies, ziekte, zorgen, te hard gewerkt. Katherine May laat zien dat deze periodes komen en gaan, net als de seizoenen. En zoals in de natuur de winters gebruikt worden om te rusten, kunnen wij deze momenten ook aangrijpen om een stap terug te doen en te ‘winteren’. Winteren verkent op een prachtige en troostrijke manier de donkere periodes van het leven, wanneer we ons moeten terugtrekken om onszelf te verzorgen en te herstellen.

Wat een prachtig boek! Ik heb zoveel quotes opgeschreven omdat dit boek zoveel rust uitstraalt. Ik weet niet wat het was, maar het boek gaf me zeker een rustig gevoel. En dat terwijl ik een hekel aan de winter heb.

“Ik hou van het ongemak, net zoals ik stiekem van een zware verkoudheid hou: de onweerstaanbare verstoring van het alledaagse leven die je dwingt om even pas op de plaats te maken en van je normale gewoonten af te stappen.”

Ik vond het soms zelfs iets te rustig waardoor mijn ogen zwaar werden en ik in een diepe slaap belandde. Maar is dat niet de strekking van dit boek? Dat we in de winter de rust vinden om onszelf terug te trekken en te herstellen? Dat heeft dit boek mij in ieder geval geleerd.

“We leven blijkbaar in een tijdperk waarin we bestookt worden met smeekbedes om gelukkig te zijn, maar we hebben met een vloedgolf aan depressies te kampen. We worden aangespoord om niet te piekeren over muizenissen en maken ons toch voortdurend zorgen. Ik vraag me vaak af of dit niet gewoon normale gevoelens zijn die enorme proporties aannemen wanneer ze ontkend worden.”

Trek je terug in de winter en probeer je eigen rust te vinden. Je hoeft niet altijd druk te zijn met afspraken en deadlines. Soms is een avondje niks doen met een dekentje op de bank en een spannend boek ook goed genoeg.

Ik vond Winteren een warme deken waarbij ik nu niet meer zo negatief naar de winter kijk. Ik blijf van de zon en de warmte houden, maar de winter heeft ook zo zijn charme. En dat laat dit boek heel mooi zien.


Favoriete quote

“Ik neem een paar dagen vrij en zorg voor mezelf totdat ik me weer goed voel. Ik ga naar zee, let erop dat ik goed eet, zeg al mijn afspraken af en neem rust totdat ik weer beter ben”


Pagina’s

254 pagina’s
(gemiddeld boek)

Genre

Non-fictie

Conclusie

Winteren is een fijn boek voor als je wat meer rust en stilstand wilt bereiken in je leven. Zeker een aanrader als je juist niet van de winter houdt!


Titel: Winteren • Auteur: Katherine May • Uitgever: Nieuw Amsterdam • Genre: Non-fictie • Pagina’s: 254 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *