MINI-REVIEW: Pam Jenoff – Het meisje van de Kommandant

Waar gaat ‘Het meisje van de Kommandant’ over?

De negentienjarige joodse Emma Bau is nog maar drie weken getrouwd wanneer nazitroepen Krakau bezetten. Haar man, Jakob, sluit zich al snel aan bij het verzet, en Emma wordt met haar ouders opgesloten in het overbevolkte getto in de stad. Op een nacht weet het verzet haar het getto uit te smokkelen, waarna ze bij Jakobs katholieke tante Krysia gaat wonen. Vanaf dat moment is ze Anna Lipowski, een niet-joods meisje uit Gdansk. Met haar nieuwe identiteit is ze relatief veilig, tot ze de aandacht trekt van een hooggeplaatste naziofficier, Kommandant Richwalder. Hij vraagt haar voor hem te komen werken. Onder druk van de verzetsbeweging, die op zoek is naar informatie over de nazi’s, accepteert ze de baan. Maar wanneer Richwalders belangstelling voor haar persoonlijk blijkt te zijn, komt ze voor de moeilijkste keus van haar leven te staan: om Jakob te helpen moet ze hem en hun huwelijk verraden…

Wauw, wat een heftig, ontroerend en hartverscheurend verhaal is dit. Het is zo beangstigend opgeschreven. De joodse Emma doet zich voor als een niet-joods meisje om aan de getto tijdens de Tweede Wereldoorlog te kunnen ontsnappen. Het is een slim plan, maar om elke dag met die angst te leven heb je wel wat moed nodig. Elke (kleine) verspreking kan fataal zijn. Vervolgens komt ze ook nog voor de Kommandant te werken en moet ze misschien wel haar huwelijk met Jakob verraden.

Het is dus een heftig verhaal en dat is al vanaf hoofdstuk één voelbaar. Maar daardoor kun je je als lezer ook gelijk verplaatsen in de hoofdpersonen.

“Wees aardig voor je vrienden en nog veel aardiger voor je vijanden”

Krysia

De hoofdpersonen zijn namelijk stuk voor stuk interessant en vooral heel menselijk. Je krijgt met iedereen medelijden. Zelfs even met Kommandant Richwalders. Het is zo realistisch opgeschreven en vooral ook ingrijpend, dat ik het boek absoluut niet kon wegleggen.

Nu blijkt er ook een tweede deel te zijn: Diplomatenvrouw. Helaas kan ik dit boek niet meer vinden online, maar wie weet vind ik ‘m ooit nog terug in een kringloop. 😉


Favoriete quote

“Het feit dat je niet weet wat er in het verschiet ligt, maakt het leven zo kostbaar”

Vader Emma

Pagina’s

350 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Emma Bau
Jakob Bau
Krysia Smok
Kommandant Richwalder

Genre

Roman


Thema’s: Oorlog, angst, verraad

Angst

Droevig

Liefde

Verrassend

Spanning

Vreugde


Conclusie

Het meisje van de Kommandant is een zeer ingrijpend boek over de Tweede Wereldoorlog dat nog lang in je hoofd blijft rondspoken. Aanrader als je van historische fictie houdt!


Titel: Het meisje van de Kommandant • Auteur: Pam Jenoff • Uitgever: Harlequin • Genre: Roman • Pagina’s: 350 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *