MINI-REVIEW: Joël Dicker – Het boek van de Baltimores

Waar gaat ‘Het boek van de Baltimores’ over?

Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassengezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering. Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit-Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra. Al voor het Drama zich ontvouwde begon het vernis van de Baltimore-Goldmans langzaam scheurtjes te vertonen. Totdat alles op een dag instortte. En sindsdien wordt Marcus voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd?

Wat was Het boek van de Baltimores weer een pareltje. Ik heb echt van elke pagina genoten en ik vind het jammer dat ik het boek nu al uit heb.

Ik was een beetje huiverig om te beginnen aan dit boek en ik stelde het eerlijk gezegd een beetje uit. Want dit kan toch nooit beter zijn dan De waarheid over de zaak Harry Quebert? Nou geloof me, dat kan dus wel. Want ik durf het haast niet te zeggen, maar ik denk dat ik dit boek net zo goed vond.

“Waarom ik schrijf? Omdat boeken machtiger zijn dan het leven”

Marcus Goldman

Het is weer prachtig geschreven, met fijne hoofdpersonen, emotionele, maar ook heftige en mooie verhaallijnen.

Marcus, Hillel, Woody en Alexandra sluit je stuk voor stuk in je hart en je zou willen dat je tegen ze zou kunnen praten. Gewoon om het één en ander recht te zetten.

Misschien vond ik het soms wat overdreven om in elk hoofdstuk te vermelden hoe rijk de Goldmans-uit-Baltimore was en hoe graag Marcus daar bij wilde horen. Ook stuitte Marcus op een aantal toevalligheden. Maar of me dat echt gestoord heeft? Eigenlijk helemaal niet. Het boek leest als een trein en heeft me geen moment verveeld.

Je ziet het, ik kan weinig negatieve dingen zeggen over dit boek. Het is dan ook niet gek dat ik ‘m meer dan vier sterren geef. Want dat is dit boek waard.


Favoriete quote

Het schrijven van een boek is als het organiseren van een zomerkamp. Op een ochtend komen ze in een grote touringcar aangereden, ze stappen lawaaiig uit, opgewonden over de rol die ze hebben gekregen. En daar moet je het mee doen, je moet ze bezighouden, te eten geven en onderdak bieden. Je bent overal verantwoordelijk voor. Want jij bent de schrijver.

Marcus Goldman

Pagina’s

448 pagina’s
(dik boek)

Hoofdpersonen

Marcus Goldman
Hillel Goldman
Woody Goldman
Alexandra Neville

Genre

Roman

Verrassend

Droevig

Liefde

Spanning

Vreugde

Angst


Conclusie

Het boek van de Baltimores is weer een pareltje! Het is prachtig geschreven, emotioneel, heftig en mooi tegelijkertijd. Aanrader als je van de boeken van Joël Dicker houdt!


Titel: Het boek van de Baltimores • Auteur: Joël Dicker • Uitgever: De Bezige Bij • Genre: Roman • Pagina’s: 448 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *