Boekrecensie: Jilt Jorritsma - Was

Waar gaat ‘Was’ over?

Na een verontrustende ontdekking, stukgelopen relatie en de dood van zijn moeder besluit Wyrd alles achter zich te laten in de hoop meer te weten te komen over zijn verleden. Hij gaat op zoek naar zijn vader, die hij nooit gekend heeft. In De Boarn, een afgelegen omgeving op het platteland, ontmoet Wyrd een zonderlinge oude man die hem vertelt dat zijn vader op deze plek is verdwenen. Alleen de wassen beelden op zolder laten sporen zien van zijn aanwezigheid. Terwijl de beelden langzaam smelten en Wyrd probeert de waarheid rondom de verdwijning van zijn vader te achterhalen, geeft het mysterieuze landschap De Boarn steeds meer geheimen prijs.

Wat heb ik net gelezen? Dat is wat ik dacht toen ik deze roman dichtklapte. Wat is Was van Jilt Jorritsma een heerlijk onvoorspelbaar, gruwelijk en hallucinerend verhaal.

Ik had dit boek niet zo snel ontdekt als het niet genomineerd was voor de Longlist van de Libris Literatuur Prijs. Dit kan komen door de witte cover of door de achterflap. Maar ik ben in ieder geval blij dat ik dit boek toch gelezen heb.

“Hoe kon een kies die ouder is dan hijzelf in zijn hoofd hebben gezeten?”

Het verhaal is heel beeldend waardoor je de operatie, het huis, de bomen en de put zo voor je ziet. Je ruikt bijna de stank als hij iets vies omschrijft. Dit leest echt heerlijk weg en dat terwijl er toch echt een diepere laag in dit boek verwerkt zit.

Ik weet ook nog steeds niet of ik het helemaal begrepen heb of dat ik alleen maar denk dat ik het begrepen heb, maar daardoor bleef dit boek lang in mijn hoofd spoken.

Sommige stukken zijn namelijk erg vaag en lijken iets weg te hebben van een bad trip of psychose. Maar daardoor verslapte mijn aandacht geen moment.

“Hij ligt achterover in een behandelstoel, boven hem zweeft het gespannen hoofd van dokter Stock, die met het lemmet van de priem zoekt naar de juiste positie, de juiste plek om het zeefbeen in zijn neus te doorboren”

Een kleine waarschuwing: je moet wel tegen een gedetailleerde beschrijving van de tandarts kunnen. Pus, bloed, priemen door het bot: het is heel gedetailleerd beschreven. Je zou het bijna horror kunnen noemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het heerlijk vond om te lezen. Vol walging las ik verder, maar stiekem wilde ik heel graag weten wat er in het bakje zat als hij z’n mond moest legen bij de tandarts. Wat ik hiermee wil zeggen is: kun je hier niet tegen? Dan zou ik dit boek absoluut niet oppakken.

Een leuke toevoeging vond ik de foto’s die tussen de hoofdstukken door stonden. Foto’s uit het archief van Jilt Jorritsma zelf. Je krijgt daardoor als lezer bijna het gevoel dat het verhaal echt gebeurd is.

Ik weet dan ook niet waarom dit boek niet op de Shortlist staat, want wat mij betreft had dit absoluut zo moeten zijn! Maar ik heb nog weinig andere boeken van de lijst gelezen, dus misschien is mijn reactie iets te voorbarig. 😉


Favoriete quote

“Dat jij jezelf nooit hebt afgevraagd waarom jouw wereld is zoals zij is, betekent alleen maar dat je menselijk bent, dat je net zo bent als ik en ieder ander”

Wyrd

Pagina’s

240 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Wyrd
Ige
Aerte

Genre

Roman

Verrassend

Droevig

Spanning

Angst

Liefde

Vreugde


Conclusie

Was is een heerlijk onvoorspelbaar, gruwelijk en hallucinerend verhaal. Je moet wel tegen een gedetailleerde beschrijving van de tandarts kunnen, maar persoonlijk vond ik dat juist een fantastische toevoeging. Aanrader!


Titel: Was • Auteur: Jilt Jorritsma • Uitgever: Lebowski • Genre: Roman • Pagina’s: 240 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een antwoord