Boekrecensie: Leonieke Baerwaldt - Hier komen wij vandaan

Waar gaat ‘Hier komen wij vandaan’ over?

Een moeder en dochter leiden een zwervend bestaan, een fabrieksarbeider droomt erover een tropische-vissenwinkel te beginnen, twee geliefden besluiten samen een huis te bouwen en de kleine zeemeermin wordt geconfronteerd met de harde werkelijkheid. In dit verhaal over diermensen en mensdieren vinden de sprookjes van Andersen en Grimm hun eigentijdse weerklank.

De eerste hoofdstukken waren voor mij wat lastig te volgen: de vele hoofdpersonen, een zeemeermin, kieuwen: ik snapte totaal niet waar dit heen ging, wat ik aan het lezen was en waarom deze hoofdpersonen allemaal beschreven werden.

“Je aaide het dier over zijn kop en loog dat je een kattenmens was”

Maar hoe verder ik kwam, hoe meer ik de mooie zinnen, de rust en de dromerigheid van deze roman ging waarderen. Toen ik eenmaal bij het einde was en alles bij elkaar kwam was ik toch wel om. Het is een prachtig verhaal.

Je verwacht het totaal niet maar zelfs de fabrieksarbeider met als droom een eigen vissenwinkel, paste perfect tussen de andere hoofdpersonen. En dat vind ik ontzettend knap gedaan.

Ik moest dus even wennen aan de dromerigheid waardoor ik het in het begin zelfs een beetje traag vond. Maar gelukkig maakt het einde echt heel veel goed.


Favoriete quote

‘De grootste vis in de zee’, zei je, ‘is zo groot omdat hij zich nooit heeft laten vangen’


Pagina’s

224 pagina’s
(dun boek)

Genre

Roman

Conclusie

Ik moest even wennen aan Hier komen we vandaan. Ik had dan ook niet verwacht dat dit verhaal mij zou bevallen. Maar ik heb echt met verbazing dit boek dichtgeklapt. Het is een verhaal dat heel veel rust uitstraalt en waarbij je even helemaal weg kunt dromen.


Titel: Hier komen wij vandaan • Auteur: Leonieke Baerwaldt • Uitgever: Querido • Genre: Roman • Pagina’s: 224 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een antwoord