MINI-REVIEW: Stephen King – Later

Waar gaat het boek ‘Later’ over?

Jamie Conklin is enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal… Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn. Wanneer een rechercheur van de New Yorkse politie hem betrekt bij de klopjacht op een moordenaar, komt Jamie opnieuw oog in oog te staan met een overledene. Maar de prijs die deze keer staat op het gebruiken van zijn gaven is veel hoger dan hij ooit had gedacht – deze geest is namelijk niet van plan weg te gaan.

Ik moet nog steeds een beetje wennen als ik met een boek van Stephen King begin dat over een bovennatuurlijke gave gaat. Ik lees normaal gesproken namelijk nooit over dit onderwerp.

“De meesten, niet allemaal, maar de meesten, voelen zich een tijdje aangetrokken door levende mensen, als insecten die op het licht afkomen.”

Toch blijven de boeken van Stephen King hangen en lezen ze als een trein. Zelfs als het over een bovennatuurlijke gave gaat. Stephen King weet zijn boeken altijd heel realistisch te maken, waardoor de vreemde aspecten, zoals praten met geesten, ineens heel normaal lijken. Ik had dit boek dan ook binnen twee dagen uit. En dat heb ik niet snel meer de laatste tijd.

Het verhaal zat erg goed in elkaar. Het is heel beeldend geschreven (als je dus niet van horror houdt, sla ‘m dan alsjeblieft over) en de hoofdpersonen zijn stuk voor stuk interessant te noemen. Het is een spooky verhaal over Jamie die vanaf jongs af aan al dode mensen kan zien en er zelfs mee kan praten. Dit klinkt als een slechte film, maar het las echt heerlijk weg.

Het boek is helemaal gefocust op het woord ‘later’. De oudere versie van Jamie neemt je mee in zijn verhaal waardoor het heel natuurlijk leest. De ene keer lees je het verhaal vanuit de oudere Jamie en het volgende moment komt de jongere versie van Jamie om de hoek kijken. Dat maakt het verhaal boeiend tot het einde. Vooral dat einde, wanneer het al niet meer spannend is, is zeer verrassend.

Conclusie

Later is een heerlijk boek om in een paar avondjes (of een dagje strand) uit te lezen. Misschien niet het beste boek van Stephen King, maar wel een boek dat ontzettend goed in elkaar zit en waarbij je heel benieuwd bent naar het einde. Ik vind het een aanrader voor de zomervakantie!


Uitgever: Boekerij • Genre: Horror • Pagina’s: 266 • Sterren:


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *