MINI-REVIEW: Mariska Overman – Noorderlicht

Waar gaat het boek ‘Noorderlicht’ over?

Noor is Nederlands. Frode is Deens. Magnus is Engels. Katja is Duits. Ze hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Één van hen had een idee. Nu bevinden ze zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Net als de andere passagiers zijn ze op zoek naar het befaamde noorderlicht. Maar ze zijn ook op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.

Wat een originele thriller! Het gaat over vier vreemden die afspreken om op een zeilschip iemand te vermoorden. Heel traag werd ik meegezogen in het verhaal. En dat bedoel ik op een positieve manier. Na elk hoofdstuk valt er namelijk een klein bommetje waarbij je als lezer weer een nieuwe ontdekking doet. En dat leest echt heerlijk weg.

“Een goed idee dat uitpakt zoals het onze, is geen goed idee.”

De setting is fantastisch: een zeilschip, de kou, de prachtige natuur en het noorderlicht als toetje. Het klinkt heerlijk in tijden van corona. De schrijfster weet deze setting heel mooi neer te zetten. Ik zag de boot, de fjorden en walvissen zo voor me.

Misschien is dit niet een gigantisch spannend boek, omdat het niet draait om de moordenaar, maar juist om wie er vermoord gaat worden. Maar dat stoorde me totaal niet. De onderliggende onzekerheid maakte het juist dat je verder wil lezen.

Wat ik ook een leuk detail vond, was dat het coronavirus nog even voorbijkwam in het verhaal. Heel subtiel en daardoor ontzettend actueel.

Mariska Overman schrijft heerlijk met mooie en korte zinnen waardoor het boek leest als een trein. Mijn enige minpunt zou zijn dat je vooral de hoofdpersonen leert kennen, maar dat de bemanning en de toeristen eromheen wat vager zijn. Dat betekent dat ik vaak niet helemaal door had wie bij wie hoorde. Maar of dat voor het verhaal erg was? Nee, ik denk het niet.

“Ik geloof dat als de omstandigheden maar juist zijn, iedereen kan moorden. Het is hypocriet om te denken dat dat voor jou niet geldt.”

De verhoudingen tussen de vier hoofdpersonen en vooral het wantrouwen wat er onverwacht bij komt kijken: het is om te smullen. Je blijft maar raden hoe dit avontuur gaat eindigen. Het kan nog alle kanten opgaan. Doordat de schrijfster de tv-uitzending en de gebeurtenissen met elkaar weet af te wisselen, blijf je als lezer ook steeds in het ongewisse.

En dan het einde: 😱 Geniaal neergezet! Ik vond het vooral mooi dat het nog niet eens ging om wie het slachtoffer was, maar dat het idee erachter veel belangrijker was. Ben je in staat om te moorden? En hoe voel je je daarna? Deze opzet heb ik in ieder geval nog nooit gezien bij een thriller.

Conclusie

Noorderlicht is een heerlijk boek om te lezen in tijden van corona: het leest alsof je zelf op vakantie bent in Noorwegen. Al hoop ik dan wel dat je levend terugkomt na zeven dagen genieten op dit zeilschip…

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: Crime Compagnie • Genre: Thriller • Pagina’s: 315 • Sterren:


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *