MINI-REVIEW: Dear Good Morning vs Miracle Morning

Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik ben: een ochtend- of een avondmens. Ik hou gewoon van slapen. Ik ben chagrijnig als ik te laat slaap, maar als mijn wekker in de ochtend gaat kan ik ook niet gelijk opstaan.

Door het coronavirus is dit allemaal nog iets erger geworden. Ik kan wat langer blijven liggen doordat ik geen reistijd meer heb, maar daardoor ben ik ook iets luier geworden. Waarom besteed ik die tijd niet aan hardlopen? Ik neem het me elke dag voor: morgen sta ik een half uur eerder op om te gaan hardlopen. Of dat me lukt? Absoluut niet.

Het werd dus tijd voor verandering. Vorige maand besloot ik om Nextory te proberen en een aantal luisterboeken te luisteren tijdens het hardlopen. Ik vond het niet fijn om een verhaal te luisteren, dus besloot ik om zelfhulpboeken te proberen en gemotiveerd te blijven tijdens het rennen. The Miracle Morning en Dear Good Morning waren twee boeken die ik geprobeerd heb. Boeken over een fijne ochtend en eerder opstaan. Maar welk boek over de ochtend is beter? Lees hieronder verder: Dear Good Morning vs Miracle Morning!

The Miracle Morning van Hal Elrod

Boekrecensie: Hal Elrod - The Miracle MorningIn deze praktische gids beschrijft Hal Elrod hoe iedereen in 30 dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes kan werken aan meer focus en zelfbewustzijn. En dat allemaal voor acht uur ’s ochtends! Zijn Miracle Morning Methode leerden mensen een succesvoller maar vooral een rijker en bevredigender leven te leiden.

Uitgever: Kosmos • Genre: Non-fictie • Sterren: Bekijk op Bol.com

Dit was mijn eerste luisterboek ooit. En dat was even wennen. Het begon namelijk heel Amerikaans: lovende recensies, een heftig verhaal van de schrijver en zijn leven dat daardoor totaal veranderde. Deze eerste hoofdstukken (met een lange inleiding met lovende woorden van andere mensen) had ik overgeslagen als het geen luisterboek was. Nu moest ik er toch echt doorheen. Dat maakte dat ik in het begin niet heel enthousiast was. Wanneer begonnen de tips?

Maar toen al deze hoofdstukken voorbij waren en het eindelijk over de vroege ochtend ging, was het wel motiverend. Het klonk ook eigenlijk wel logisch: eerder opstaan om je doelen te bereiken kan je gemotiveerd en vrolijk houden. Het is dus zeker een boek waar je iets van leert en waar je in ieder geval iets uithaalt. Maar wat mij betreft was het iets te Amerikaans en daardoor lag het ook iets verder van me af.

Dear Good Morning van Lienke de Jong

Boekrecensie: Lienke de Jong - Dear Good MorningIn Dear Good Morning helpt Lienke de Jong je een ochtendroutine op te stellen, waardoor je fitter, gelukkiger en succesvoller gaat worden. Goed nieuws: je hoeft niet om 5.00 ’s ochtends op te staan als je dat niet wilt, je maakt al grote stappen met één minuut extra tijd.

Uitgever: Lev. • Genre: Non-fictie • Sterren: Bekijk op Bol.com

Dear Good Morning is een community van vroege vogels waarbij Lienke de Jong je helpt om vroeger op te staan. Naast de community heeft ze dus ook dit boek geschreven.

Dit was een Nederlands boek en dat merkte ik direct: nuchter, realistisch en heel erg motiverend. De opzet is hetzelfde als The Miracle Morning, maar alle lovende recensies zijn hier niet tot nauwelijks aanwezig. Misschien een paar aan het einde, maar het luisterde in ieder geval een stuk lekkerder weg. Lienke spreekt haar eigen boek trouwens zelf in en dat werkte wat mij betreft ook heel motiverend.

Daarnaast vond ik de tips ook veel praktischer en minder intensief. Je hoeft niet om 5.00 uur ’s ochtends op te staan om deze stappen te volgen. Het kan zelfs al met een minuut eerder opstaan! Voor mij klonk dit gelijk alsof het veel makkelijker haalbaar was.

Ben ik eerder opgestaan?

Ik zou nu heel graag willen zeggen dat ik elke dag enorm vroeg ben opgestaan, maar ik ga nu eerlijk zijn: dat was niet het geval. Al moet ik wel zeggen dat er kleine verbeteringen zijn. Zo ben ik tijdens het lezen al een aantal keer eerder opgestaan en heb ik zelfs al twee keer hardgelopen. Ik ben er dus nog lang niet, maar morgen begint er een nieuwe week, dus nieuwe kansen! 😉 En zoals Lienke de Jong zegt in haar boek: vier je kleine overwinningen en wees niet te hard voor jezelf.

Conclusie

Dear Good Morning vs Miracle Morning: voor mij was de winnaar overduidelijk: Dear Good Morning. Wil je niet gelijk je leven drastisch veranderen en houd je niet van Amerikaanse boeken, dan is Dear Good Morning zeker ook geschikt voor jou. Wat mij betreft waren deze tips veel makkelijker en realistischer te volgen. En het allerbelangrijkste: ik werd er ontzettend enthousiast van!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *