Boekrecensie: Suzan Hilhorst - Sara en Liv

Waar gaat het boek ‘Sara en Liv’ over?

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal.

Wat een heftig en hartverscheurend verhaal van Suzan Hilhorst. Zeker als je je bedenkt dat de schrijfster dit echt zelf heeft meegemaakt. Zo knap dat deze sterke vrouw dit heeft kunnen opschrijven en in zo’n mooi boek heeft kunnen gieten.

Suzan Hilhorst verloor twee dochters en schreef daar dit boek over. Over hun dood, maar vooral ook over de impact van dit verlies op de ouders. Het is een heftig en beladen onderwerp, maar Hilhorst weet het toch bijzonder mooi en hoopvol op te schrijven. En dat vind ik knap, want ik kan het me niet eens voorstellen hoe het moet voelen als je één kind verliest. Laat staan twee dochters.

“Er is geen vaste locatie voor verdriet”

Ik vond het dus zeker een indrukwekkend boek, maar er was één minpuntje: ik vond het verwarrend dat er gewisseld werd in perspectief tussen moeder en dochter. Als een hoofdstuk begon, had ik vaak geen idee om wie het ging. Elk hoofdstuk had namelijk dezelfde schrijfstijl en denkwijze als de moeder. Dit maakte het voor mij verwarrend. Het is gewoon heel raar dat een kind volwassen gedachten heeft… het klopt op één of andere manier niet. Daarom las het niet altijd lekker weg. Het haalde de vaart er een beetje uit wat mij betreft.

Dat neemt niet weg dat het een heftig verhaal is, waar je als ouder veel uit kunt halen. Ik raad het boek dan ook zeker aan als je te maken hebt (gehad) met dit onderwerp.

“Nooit zal het gewoon nog stil zijn”

Conclusie

Sara en Liv is een heftig boek over verlies, rouw en uiteindelijk hoop. Ondanks het heftige thema weet het boek je te raken en zelfs met een sprankje hoop achter te laten.


Uitgever: Hollands Diep • Genre: Non-fictie • Pagina’s: 190 • Sterren:


Geef een antwoord