Boekrecensie: Marjan Kamali - De boekhandel van Teheran

Waar gaat ‘De boekhandel van Teheran’ over?

Teheran, 1953. Roya brengt de uren na school graag door in de boekhandel van meneer Fakhri, die vol staat met boeken, pennen, inktpotjes en schrijfpapier. Wanneer Roya op een dag een andere jonge klant ziet, Bahman, is het liefde op het eerste gezicht. Roya heeft met Bahman afgesproken op een plein, om samen naar een huwelijksloket te gaan, maar op de bewuste dag wordt er een coup gepleegd die Iran voor altijd zal veranderen. In de chaos komt Bahman niet opdagen. Wekenlang zoekt Roya hem, maar het mag niet baten. Tot bijna veertig jaar later, wanneer Roya door een speling van het lot eindelijk de kans krijgt om Bahman de vragen te stellen die haar al die tijd achtervolgd hebben.

Je eerste liefde tegenkomen in een boekwinkel: dat klinkt al gelijk fantastisch toch?

Het verhaal begint rustig en komt zelfs een beetje traag op gang. Maar als je er eenmaal in meegezogen wordt, weet deze roman je absoluut te pakken. Ik was zo nieuwsgierig naar wat er precies gebeurd is en of er nog hoop voor de toekomst is.

Dat is de jongen die de wereld wil veranderen

Het verhaal lijkt in eerste instantie mierzoet te zijn, maar dat is absoluut niet het geval (gelukkig!). Marjan Kamali beschrijft zo gedetailleerd en mooi dat je niet alleen de liefde, maar ook zeker het verdriet en eenzaamheid van elke pagina afleest. Daarnaast weet ze je in te pakken met een klein beetje (politieke) geschiedenis over Iran waardoor dit verhaal heel lang blijft hangen.


Favoriete quote

“Geliefden ontmoeten elkaar uiteindelijk niet zomaar. Ze zijn altijd al in elkaar aanwezig”

Meneer Fakhri

Pagina’s

368 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Roya
Bahman
Meneer Fakhri

Meneer Fakhri was absoluut mijn favoriete personage in dit boek. Het is in het begin niet helemaal duidelijk wat de geschiedenis van meneer Fakhri is. Maar hoe verder je komt, hoe meer je van meneer Fakhri gaat houden.


Genre

Roman


Thema’s: psychische problemen, verlies en eenzaamheid.

Droevig

Liefde

Verrassend

Spanning

Angst

Vreugde


Conclusie

Het boek komt misschien een beetje traag op gang, maar lees alsjeblieft even door. Want je hebt een prachtig boek in handen. Gun jezelf even de tijd om aan het verhaal te wennen. De boekhandel van Teheran is geen mierzoete liefdesroman, maar een boek met diepgang over je eerste liefde, verdriet, eenzaamheid en de politieke onrust in Iran.


Titel: De boekhandel van Teheran • Auteur: Marjan Kamali • Uitgever: Ambo|Anthos • Genre: Roman • Pagina’s: 368 • Sterren:


Geef een antwoord