MINI-REVIEW: Gerrit Barendrecht – De Russische connectie

Waar gaat ‘De Russische connectie’ over?

Het is 1889. Europa wordt overspoelt door een golf van terrorisme. Overal vinden bomaanslagen plaats, behalve in Nederland. Aan die situatie komt dramatisch een einde als midden op de Dam in Amsterdam een volle tram explodeert. En dat is pas het begin. Journaliste Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz, een veteraan uit de Atjehoorlog, ontrafelen een complot waarbij niets is wat het lijkt…

De Russische connectie is wat mij betreft één van de betere thrillers die ik in 2021 gelezen heb! Ik moest heel even wennen aan de vele (Russische) namen. Maar toen ik ze eenmaal uit elkaar kon houden was ik om.

Wat een heerlijk boek! Spannend, interessante hoofdpersonen en een mega sterk verhaal. Het leest als een script (wat misschien ook wel logisch is als een regisseur een boek schrijft).

Ik vond vooral het infiltreren in de groep ontzettend goed. De onderliggende angst, de enge figuren, maar ook de arme personages die leven in een vieze kelder met het hele gezin en toch iemand in huis nemen die in nood is.

Het contrast tussen arm en rijk is enorm en de spanning die daarbij ontstaat is heel erg realistisch. Het boek leest dus als een trein. Een razendsnelle trein.

“Hij zit in het epicentrum van een brullende hel”

Het einde is dan ook om van te smullen en de laatste paar zinnen doen je hopen dat er een vervolg komt op dit boek.

Ik heb nu dus ook een beetje spijt dat ik niet ben begonnen met deel 1: De Parijse connectie, maar dat ga ik met terugwerkende kracht gewoon nog doen.


Favoriete quote

“Luister, kameraden! We gaan net zolang door tot wij op de Keizersgracht wonen en de heren directeuren in de Rottigesteeg!”

Priem

Pagina’s

352 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Julius Katz
Ida de Morsain
Grigori Zhumov
Priem

Vooral Julius Katz is een interessant personage. Hij lijdt aan PTSS en kan de gebeurtenissen uit de oorlog in Atjeh maar moeilijk loslaten. Toch weet hij te infiltreren in de groep uit Amsterdam. Heel heftig om te lezen hoe hij hiermee omgaat.


Genre

Thriller


Thema’s: armoede, radicalisering, familie, geschiedenis

Spanning

Verrassend

Angst

Droevig

Liefde

Vreugde


Conclusie

De Russische connectie is een fantastische thriller. Houd je van historie, diepgang en terugkerende personages? Dan is deze thriller een aanrader! Het is het tweede deel uit de serie met Katz & De Morsain in de hoofdrol. Dus mijn advies: leest eerst deel 1 zodat je niet, net als ik, spijt hebt dat je eerst bij deel 2 begonnen bent. 😉


Titel: De Russische connectie • Auteur: Gerrit Barendrecht • Uitgever: Luitingh-Sijthoff • Genre: Thriller • Pagina’s: 352 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *