MINI-REVIEW: Nelson Mandela – In gesprek met mijzelf

Waar gaat ‘In gesprek met mijzelf’ over?

In gesprek met mijzelf toont het persoonlijke leven van Mandela: van brieven die hij heeft geschreven tijdens de moeilijkste momenten van zijn gevangenschap tot het manuscript van het ongepubliceerde vervolg op zijn biografie De lange weg naar de vrijheid. Het boek is een persoonlijk verslag, vanaf het eerste ontwaken van zijn politieke geweten tot en met zijn glansrol op het wereldtoneel. Dit boek geeft de lezer toegang tot het leven van de unieke persoon achter de publieke figuur.

Nadat mijn reis naar Zuid-Afrika erop zat, ging ik op zoek naar een boek over Nelson Mandela. Waarom? Omdat de rondleiding op Robbeneiland zoveel indruk maakte, dat ik nog meer over deze bijzondere man te weten wilde komen.

Na een lange zoektocht vond ik in de kringloop eindelijk een biografie. En dus besloot ik om in coronatijd dit boek een kans te geven.

“Denk met je hersenen, niet met je bloed”

Nelson mandela

Ik zeg het eerlijk: ik moest even wennen aan de opbouw. Ik had verwacht dat het een biografie zou zijn over het leven van Nelson Mandela, maar het bleek eerder een archief te zijn met brieven, delen uit dagboeken en agenda’s. Interessant, maar ik had een biografie verwacht waarin beschreven werd hoe het leven van Nelson Mandela was.

Ik kreeg zeker een inkijkje in zijn leven door de verschillende brieven, maar het is geen biografie. Dat wil ik dus absoluut nog doen: een biografie lezen van deze man. Ik zou dus aanraden: lees eerst een biografie over Mandela en lees daarna dit boek. Dat geeft je zeker een compleet beeld van deze bijzondere man.


Favoriete quote

“Loop niet weg voor je problemen, treed ze tegemoet! Want als je ze niet oplost, dan zullen ze altijd bij je blijven”

Nelson Mandela

Pagina’s

432 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Nelson Mandela


Genre

Non-fictie


Thema’s: Geschiedenis, Zuid-Afrika, apartheid

Verrassend

Droevig

Liefde

Spanning

Angst

Vreugde


Conclusie

Een prachtig boek vol met brieven, foto’s en dagboekfragmenten van Nelson Mandela. Maar verwacht geen biografie, want dat is dit boek niet. Mijn advies zou dus ook zijn: lees eerst een biografie en daarna dit boek. Dan maakt het waarschijnlijk nog meer indruk.


Titel: In gesprek met mijzelf • Auteur: Nelson Mandela • Uitgever: Spectrum • Genre: Biografie • Pagina’s: 432 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *