MINI-REVIEW: Mala Kacenberg – Het meisje, de kat en het bos

Waar gaat ‘Het meisje, de kat en het bos’ over?

Mala Szorer groeide op in het Poolse dorp Tarnogrod en had de gelukkigste jeugd die iemand zich kan wensen. Maar wanneer de Duitsers Polen binnenvallen, wordt het geliefde dorp van de twaalfjarige Mala een getto en heerst er hongersnood. Mala neemt het heft in eigen handen, verwijdert dapper haar Jodenster en sluipt naar een nabijgelegen dorp om te ruilen voor voedsel. Op de terugweg ziet ze hoe haar dierbaren gedeporteerd worden en vindt ze een brief van haar zus die haar waarschuwt om weg te blijven. Om te overleven verschuilt ze zich diep in het bos, vergezeld door een zwerfkat die niet van haar zijde lijkt te wijken. De kat is niet alleen een welkom maatje tijdens een angstige en eenzame periode, maar ook een gids en een herinnering om hoopvol te blijven.

Wauw, wat een heftig en indrukwekkend verhaal. Een meisje dat heel snel volwassen moet worden tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat helemaal alleen. Samen met haar kat die op wonderlijke wijze al die tijd bij haar is gebleven. Het is hartverscheurend.

Het was zo naar om te lezen hoe ze als Joods meisje moest doen alsof ze christelijk was. Om niet je eigen naam te mogen zeggen en je familie achter te laten: het is zo verdrietig. En het wordt nog heftiger als je je bedenkt dat dit een waargebeurd verhaal is van Mala Kacenberg zelf.

“Als ik wil overleven, moet ik geloven dat ik groot en sterk ben en helemaal onafhankelijk worden, net als dieren in het wild, nam ik mezelf voor”

De uitgeverij kent mij kennelijk goed, want ze waren zo lief om dit boek als vooruitexemplaar op te sturen. En daar ben ik heel dankbaar voor, want dit boek zal ik niet snel vergeten en had ik zelf niet zo snel opgepakt in de boekwinkel. Ik vind de titel namelijk niet zo pakkend en ook de cover zou me niet gelijk opvallen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Ik vind het heel dapper dat Mala dit verhaal na zoveel jaar heeft opgeschreven. We mogen nooit de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog vergeten en Mala laat dat met dit boek ontzettend goed zien.


Favoriete quote

“Ik schaam me te moeten zeggen dat ik nog steeds genoot van het mooie landschap om me heen. Zelfs in het schemerlicht, met de regen die op me neerplensde, zag de wereld er prachtig uit. Die was nog steeds zo mooi als altijd, alleen de mensen erin waren veranderd”

Mala Kacenberg

Pagina’s

287 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Mala Kacenberg
Malach


Genre

Non-fictie


Thema’s: Oorlog, angst, religie

Droevig

Verrassend

Angst

Spanning

Liefde

Vreugde


Conclusie

Een boek dat vooral veel indruk maakt doordat het een waargebeurd verhaal is over de Tweede Wereldoorlog. Het is fantastisch dat Mala Kacenberg dit verhaal na zoveel jaar heeft opgeschreven. Wat mij betreft een aanrader!


Titel: Het meisje, de kat en het bos • Auteur: Mala Kacenberg • Uitgever: The House of Books • Genre: Non-fictie • Pagina’s: 287 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *