MINI-REVIEW: Hervé Le Tellier – Anomalie

Waar gaat ‘Anomalie’ over?

Op weg van Parijs naar New York komt een vliegtuig in een storm terecht. Aan boord bevinden zich onder anderen de architect André en zijn minnares Lucie, de huurmoordenaar Blake, de Nigeriaanse zanger Slimboy, de Franse schrijver Victor Miesel en een Amerikaanse actrice. Het vliegtuig landt veilig op JFK, maar de echte problemen beginnen pas honderd dagen later als precies dezelfde vlucht, met dezelfde passagiers, nog eens aankomt in New York… Terwijl de passagiers van de eerste vlucht door zijn gegaan met hun leven, worden ze nu allemaal geconfronteerd met zichzelf…

Wat een origineel concept! Het idee dat je een dubbelganger hebt en dat de één doorgegaan is met jouw leven en de ander niet: je kunt er lang over nadenken en dat vond ik heerlijk om te lezen.

Ik moest wel even wennen aan de vele hoofdpersonen in deze roman. Mijn tip is dan ook om ‘m niet langzaam en met grote tussenpozen te lezen. Ik weet zeker dat je dan niet de charme van dit boek gaat zien, omdat je de verschillende levens niet uit elkaar kunt houden.

Het verhaal is fantastisch: elk hoofdstuk begint met een nieuwe passagier die in het vliegtuig heeft gezeten. Langzaam kom je te weten wat zij net voor en net na de vlucht hebben gedaan en welke gevolgen deze vlucht heeft gehad op hun verdere leven.

‘Wantrouw altijd mensen die willen dat we wantrouwig zijn’, vat Pudlowksi het samen.

En vooral: hoe leef je verder met een dubbelganger? Deel je je man of kind? Of ga je juist samen verder? Hoe goed kun je overweg met jezelf? Ik vind het een bizarre vraag, maar wel heel leuk om over na te denken.

Een erg goed boek dat ik lastig weg kon leggen. Toch miste ik wel wat diepgang. Niet zozeer het technische aspect, maar wel het psychologische deel. Het gaat eigenlijk maar heel kort over de gevolgen van het hebben van een dubbelganger. Dit had wat mij betreft veel langer mogen duren, zodat je echt kon zien wat de psychische gevolgen van deze gebeurtenis waren.

Dat neemt niet weg dat ik dit geen goed einde vond. Integendeel zelfs. Ik vond het einde fantastisch!


Favoriete quote

“Dit is uw gezagvoerder, u wordt verzocht u onmiddellijk naar uw stoel te begeven, uw stoelriem vast te maken en alle elektronische apparatuur uit te schakelen. We staan op het punt een gebied met zeer zware turbulentie binnen te vliegen. Ik herhaal: zeer zware turbulentie”

Captain Markle

Pagina’s

304 pagina’s
(gemiddeld boek)

Genre

Roman

Conclusie

Anomalie is een heerlijk boek met een origineel thema: hoe zou jij omgaan met een dubbelganger? Het boek had wat mij betreft veel langer mogen duren, zodat de psychische gevolgen ook wat meer naar voren zouden komen. Maar gelukkig maakt het einde veel goed!


Titel: Anomalie • Auteur: Hervé Le Tellier • Uitgever: Xander • Genre: Roman • Pagina’s: 304 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *