Boekrecensie: Vonne van der Meer - Naar Lillehammer

Waar gaat ‘Naar Lillehammer’ over?

Een moeder vraagt op een kinderspeelplaats een wildvreemde vrouw even op haar driejarige dochter te passen. Wanneer de moeder niet meer komt opdagen, neemt de kinderloze Cécile eerst alleen de zorg voor het kind op zich, maar algauw krijgt ze de moeder erbij: de Nigeriaanse Gladys wil met haar oude leven breken en voelt zich in de stad niet langer veilig. Zelfs in een afgelegen vakantiehuis in de bossen bij Lunteren ontkomt ze niet aan de macht van haar pooier. Gaandeweg wordt het Cécile duidelijk waarom naar Lillehammer vluchten zo moeilijk voor Gladys is.

Wat een spannend boek, het voelt bijna als een thriller. Er zit continu een licht spanning in dit verhaal. Maar dan wel met prachtige zinnen en inhoudelijke thema’s.

Naar Lillehammer begint midden in het verhaal. Wat je op de achterflap leest is ook gelijk het eerste hoofdstuk. En dat leest heel fijn. Je bent als lezer meteen geïnteresseerd, omdat je totaal niet weet wie Cécile is en waarom ze op een kinderspeelplaats te vinden is. Gaandeweg krijg je steeds meer informatie en dat leest dus echt als een thriller.

“Met de gedachte dat zij net zo goed het leven van Gladys had kunnen leiden en andersom – het hing er maar vanaf waar je wiegje had gestaan – schoot ze weinig op”

Cécile

Toch miste ik wat diepgang in dit boek. Ik weet niet zo goed waardoor dit kwam, want er worden veel interessante onderwerpen aangestipt. Denk aan immigratie, mensenhandel, prostitutie, een kinderwens hebben en wat je daarvoor over hebt. Maar het abrupte einde is toch jammer. Ik had graag iets meer willen weten over hun levens.

Misschien kwam het ook wel door Cécile en hoe zij reageert op het feit dat ze onverwachts een kind moet opvoeden. Het gaat haar net iets te gemakkelijk af en ze heeft totaal geen moeite om haar leven ineens om te gooien. Ze ziet geen vrienden en familie meer, een nieuwe baan zoeken is niet belangrijk meer en nog gekker: ze geeft heel makkelijk geld weg. Dit maakt het verhaal iets minder realistisch.

Maar goed, het geeft je wel stof tot nadenken. Want wat zou jij doen als je even op een kind moet letten en de moeder ineens verdwijnt? Dit onderwerp vind ik veel te interessant en heel origineel. Ik snap dan ook zeker waarom dit boek op de Longlist van de Libris Literatuur Prijs staat!


Favoriete quote

“Al die mensen met hun zorgen – soms tilde dit besef haar boven zichzelf uit en zag ze de nietigheid van haar bestaan; één verlicht raam tussen miljoenen ramen, minder dan er sterren aan de hemel stonden maar nog altijd heel veel”

Cécile

Pagina’s

208 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Cécile Landsma
Gladys
Rogier


Genre

Roman


Thema’s: immigratie, moederliefde, mensenhandel

Droevig

Verrassend

Liefde

Spanning

Angst

Vreugde


Conclusie

Naar Lillehammer is geen thriller, maar zo leest het boek wel. Het is een interessant en sympathiek verhaal en ik kon het dan ook moeilijk wegleggen. Het einde is wel wat abrupt, maar daar zou ik het boek zeker niet voor laten liggen!


Titel: Naar Lillehammer • Auteur: Vonne van der Meer • Uitgever: Atlas Contact • Genre: Roman • Pagina’s: 208 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een antwoord