MINI-REVIEW: Patrick Modiano – Dora Bruder

Waar gaat ‘Dora Bruder’ over?

In een oude krant uit 1941 leest de schrijver Patrick Modiano aan het eind van de jaren tachtig een opsporingsbericht: “Vermist: een vijftienjarig meisje…’ Dat meisje laat hem niet meer los. In de loop der jaren weet hij met grote moeite een paar schaarse feiten over deze Dora Bruder en haar familie aan de bureaucratie en de vergetelheid te ontrukken. Langzaam dient zich de omtrek van een tragedie aan: een meisje dat van huis wegloopt, vier maanden zoek blijft en dan door de politie wordt thuisgebracht. Vervolgens worden Dora en haar vader opgepakt en samen naar Auschwitz getransporteerd, waar hun spoor in de mist van de tijd verdwijnt.

Dit boek is een informatieve uiteenzetting van het leven van Dora Bruder. Aan de hand van echte documenten die de schrijver heeft gevonden reconstrueert hij zo goed mogelijk haar leven.

In het begin waren het dus vooral veel feiten, onwetendheden en vooral heel veel Franse straatnamen en personages. Zeker als je Parijs niet kent, is dit een toevoeging waar je als lezer niet zoveel aan hebt (als je Parijs op je duimpje kent, lijkt het me daarentegen fantastisch). Maar hoe verder ik kwam, hoe interessanter het verhaal werd.

“Met haar zestien jaar had ze de hele wereld tegen zich, zonder dat ze begreep waarom”

Ik vond het vooral heel mooi dat de schrijver op zoek was naar informatie over een onbekend meisje. Ze is geen Anne Frank, maar een Jodin dat probeert te overleven en ook gewoon jong is. Daar lees je eigenlijk niet zo vaak iets over.

Daardoor was het verhaal wat minder indrukwekkend dan een typische historische roman. Maar het is ook een boek over de Tweede Wereldoorlog dat zo anders is dan alle andere boeken over dit onderwerp, dat het toch moeilijk weg te leggen is.


Favoriete quote

“Je wordt ingedeeld in bizarre categorieën waar je nog nooit van hebt gehoord en die niets te maken hebben met wat je werkelijk bent. Je wordt opgeroepen. Je wordt geïnterneerd. Je zou willen begrijpen waarom”


Pagina’s

134 pagina’s
(dun boek)

Genre

Roman

Conclusie

Dora Bruder is misschien iets minder indrukwekkend dan een typische historische roman. Maar het boek is zo anders dan alle andere boeken over de Tweede Wereldoorlog dat ik dit boek moeilijk weg kon leggen.


Patrick Modiano - Dora Bruder

Titel: Dora Bruder
Auteur: Patrick Modiano
Uitgever: Meulenhoff
Pagina’s: 134
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *