Boekrecensie: Mariken Heitman - Wormmaan

Waar gaat ‘Wormmaan’ over?

Elke vertrekt na een tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland. Ze wil de erwt, een tweeslachtig ras dat zich nauwelijks heeft laten sturen, terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? Parallel aan Elkes zoektocht verhalen onze voorouders over Ra, eenling op drift, die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken. Ra, net als Elke in het heden, lijkt nergens bij te passen. Moet deze mens veranderen of de groep – of misschien hun gezamenlijke wereldbeeld? Langzaam wordt duidelijk hoe de mens altijd op zoek is naar oorsprong, identiteit en betekenis.

Wormmaan won op 9 mei de Libris Literatuur Prijs 2022. Net op het moment dat ik begonnen was met dit boek! Je snapt dat mijn verwachtingen hoog waren.

Het kan dus aan mijn verwachtingen liggen dat ik na het lezen alleen maar dacht: “Wat heb ik net gelezen?” Ik vond het zo moeilijk om als lezer geïnteresseerd te blijven. Door de feitelijke kennis, maar ook door het verhaal. Het was voor mij moeilijk leesbaar en daardoor leek het wat onsamenhangend. Na het lezen had ik het gevoel dat ik de helft gewoon niet begrepen had van het verhaal.

Ik vond vooral het thema identiteit een mooie toevoeging. Hoe je je hoort te gedragen als vrouw (of man) en hoe dit er in de natuur aan toe gaat: dit vond ik echt prachtig gedaan door Mariken Heitman.

Er zijn twee verhaallijnen: die van Elke in het heden en die van Ra in het verleden. Vooral het verhaal van Elke vond ik interessant, omdat daar het anders zijn en je niet helemaal thuis voelen goed tot zijn recht komen.

Toch legde ik het boek te vaak weg en begreep ik gewoon niet alles. Dat Mariken Heitman kan schrijven spat van elke pagina af, maar voor mij was dit boek iets te hoog gegrepen.


Pagina’s

264 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Elke
Ra
Werner

Conclusie

Voor mij was Wormmaan een boek waar ik veel moeite voor moest doen. Dit kan komen doordat ik druk was met mijn werk, maar dat betekent wel dat ik dit boek niet zo snel zou aanraden. Het thema is heel sterk, maar het verhaal was gewoon iets te hoog gegrepen voor mij.


Titel: Wormmaan
Auteur: Mariken Heitman
Uitgever: Atlas Contact
Pagina’s: 264
Sterren:


Geef een antwoord