Boekrecensie: Sholeh Rezazadeh - De hemel is altijd paars

Waar gaat ‘De hemel is altijd paars’ over?

Arghavan is een jonge Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont. Terwijl ze worstelt om een nieuw leven op te bouwen, wordt ze geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Een jeugd die paradijselijk begon maar een negatieve wending nam toen haar moeder van de ene op de andere dag vertrok en haar vader, haar steun en toeverlaat, verslaafd raakte aan opium. Ze nam daarop een radicaal besluit: ze liet het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld: Nederland. Arghavan werkt in een tweedehandswinkel in Amsterdam, waar ze bevriend raakt met sommige klanten. Dan wordt ze verliefd op Mees, een jonge muzikant, die haar wereld volkomen op z’n kop zet.

Wat een eenzaam en zielig boek is De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh! Het is prachtig geschreven, maar de eenzaamheid spat van elke bladzijde af.

“Het is een voordeel dat ik, als ik geen gesprek wil voeren, gewoon kan doen alsof ik niet begrijp wat er wordt gezegd”

Het gaat vooral over hoe het is om je anders te voelen in een wereld vol extraverte mensen. Ik vond het zo mooi hoe Sholeh Rezazadeh laat zien hoe gevoelige introverte mensen zich staande weten te houden in deze wereld. Hoe ze beschrijft hoe Arghavan op feestjes is en hoe lang ze over dingen na kan denken: het is echt prachtig.

Ook lees je over hoe het is om je niet helemaal thuis te voelen in een land waar je niet vandaan komt. Het is een boek waar je lang over na kunt denken en waar ik in ieder geval één ding geleerd heb: geniet van de kleine dingen in het leven. De bomen, vogels, mooie gesprekken. En vergeet daarbij dat we in een haastige wereld leven.

“In de eerste dagen dat ik hier woonde, was het raar dat de mensen alleen maar voor de zon naar buiten kwamen. Maar later, toen de seizoenen vergleden en ik de afwezigheid van de zon gewaarwerd, besefte ik pas hoe belangrijk die was.”

De zon

Ik vond de passages over de zon en Nederlanders zo mooi omschreven. Het is precies wat het is. Ik mis de zon als ze niet schijnt en dat is vaak in Nederland. Mijn enige reden om te emigreren zou dan ook de zon zijn. Naar een land waar de zon altijd schijnt en je blij bent met een beetje regen.

Het boek krijgt van mij net geen vijf sterren omdat ik het einde iets te abrupt vond en niet helemaal vond passen bij het verhaal. Maar dat ik dit het beste boek van de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2022 vond, is een ding dat zeker is!


Favoriete quote

“Net als haar vader houdt Arghavan niet van gezelligheid. Ze is altijd stil tussen de mensen”


Pagina’s

185 pagina’s
(dun boek)

Genre

Roman

Conclusie

De hemel is altijd paars is een boek waar je lang over na kunt denken en waar ik in ieder geval iets van geleerd heb: geniet van de kleine dingen in het leven. Aanrader!


Sholeh Rezazadeh – De hemel is altijd paars

Titel: De hemel is altijd paars
Auteur: Sholeh Rezazadeh
Uitgever: Ambo|Anthos
Pagina’s: 185
Sterren:


Geef een antwoord