MINI-REVIEW: Yann Martel – Het leven van Pi

Waar gaat ‘Het leven van Pi’ over?

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten, wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. 227 dagen dobbert de sloep over de Grote Oceaan.

Wat een bijzonder verhaal! De eerste hoofdstukken waren interessant door de beschrijvingen over de dierentuin en de familie van Pi. Toch vond ik de stukken over religie iets te langdradig. Ik merkte dat ik daar sneller doorheen ging of zelfs even het boek weglegde.

“Nu lijkt het onvoorstelbaar dat er een tijd is geweest dat ik een levende zeeschildpad als een uiterst verfijnde tiengangenmaaltijd, een welkome afwisseling op mijn vismenu beschouwde. Toch was het zo.”

Gelukkig waren de hoofdstukken over de reddingssloep en het proberen te overleven een stuk interessanter. Je ziet de sloep, de dieren op (en onder!) de boot zo voor je. Yann Martel weet dit zo beeldend te beschrijven dat ik waarschijnlijk de film niet eens meer hoef te zien.

Ik vind het vooral heftig om de hoop en wanhoop van Pi zo te zien afwisselen. Alleen op een boot, met veel tegenslag: het lijkt echt onmogelijk. Ik vond de dieren daarom ook zo’n goede toevoeging. De heftigste passages vond ik uiteraard de alinea’s over de haaien (ik ben echt zo bang voor haaien en de donkere zee).

Het einde is echt prachtig. Vooral de allerlaatste pagina’s waarbij Pi in gesprek gaat met de agenten: je zult nog lang over deze laatste zinnen nadenken.Favoriete quote

“Ik was alleen en verweesd, midden op de Grote Oceaan, ik klampte me aan een roeiriem vast, met voor me een volwassen tijger, onder me de haaien en overal om me heen een razende storm”


Pagina’s

320 pagina’s
(gemiddeld boek)

Genre

Roman

Conclusie

Hier en daar was het verhaal wat langdradig, maar dat het leven van Pi interessant en heftig was, is zeker. Het einde maakte wat mij betreft alles goed. Ik zal nog lang over dit boek nadenken.


Yann Martel - Het leven van Pi

Titel: Het leven van Pi
Auteur: Yann Martel
Uitgever: Prometheus
Pagina’s: 320
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *