MINI-REVIEW: Clare Pooley – De reizigers op perron 5

Waar gaat ‘De reizigers op perron 5’ over?

In De reizigers op perron 5 reist Iona Iverson elke dag met de trein naar haar werk. En elke dag ziet ze veelal dezelfde mensen bij haar in de coupé zitten. Dit is al zo lang gaande dat ze allemaal verhalen heeft verzonnen over hun levens, en ze heeft voor iedereen een koosnaam. Maar Iona knoopt nooit een gesprek aan. Natuurlijk niet, dat doet niemand, toch? En dan, op een dag, stikt één van de passagiers in zijn eten, op de stoel tegenover Iona. Gelukkig blijkt een passagier een verpleegster te zijn en ze weten zijn leven te redden. Deze kleine gebeurtenis is het begin van een nieuw tijdperk waarin een kleine groep totaal verschillende mensen ontdekt dat ze veel meer met elkaar gemeen hebben dan alleen een reis van A naar B.

Wat een mooie roman! Het verhaal is misschien iets te mooi om waar te zijn en zelfs een beetje zoetsappig. Maar de boodschap is simpel: je eerste indruk van iemand klopt vaak niet. Door je open te stellen voor nieuwe gesprekken met onbekenden in een trein, kan je mening totaal veranderen. Dit vond ik zo mooi gedaan.

“In haar ervaring bleken eindpunten vermomde beginpunten te zijn”

Iona

De hoofdpersonen zijn stuk voor stuk interessant. Langzaam leer je elke passagier kennen doordat elk hoofdstuk een andere passagier als hoofdpersoon heeft. Daardoor krijg je ook mee wat ze allemaal denken en dat deze denkpatronen niet altijd kloppen.

Ik vind het concept ook heel origineel. Iedereen heeft weleens een periode in zijn leven dat je dagelijks in de trein zit. Je ziet dan vaak dezelfde mensen, elke dag opnieuw. Allemaal verdiept in hun telefoon of nog leuker: verdiept in een boek. Maar je praat nooit met deze mensen. Terwijl ze misschien wel dezelfde boeken lezen. Of dezelfde hobby hebben. En hoe zoetsappig dat misschien ook klinkt: ik vond dat een mooie gedachte. (Al moet ik er nu niet aan denken dat iemand mij stoort tijdens het lezen, maar misschien moet ik daar eens overheen stappen…)


Favoriete quote

“Iona had ontdekt dat iedereen werd aangetrokken door andermans problemen. Daarom gingen automobilisten op de snelweg langzamer rijden als ze een auto-ongeluk passeerden en daarom had zij zo’n succes”

Iona Iverson

Pagina’s

352 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Iona
Sanjay
Piers

Genre

Roman

Liefde

Verrassend

Vreugde

Droevig

Spanning

Angst


Conclusie

De reizigers op perron 5 is een heerlijk boek waar je even bij weg kunt dromen. Misschien hier en daar wat zoetsappig, maar dat maakt de boodschap extra sterk: stel je eens open voor nieuwe gesprekken en je gaat zien dat je eerste indruk niet altijd klopt. Natuurlijk een aanrader om te lezen in het openbaar vervoer. 😉


Clare Pooley - De reizigers op perron 5

Titel: De reizigers op perron 5
Auteur: Clare Pooley
Uitgever: Cargo
Pagina’s: 352
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *