Boekrecensie: Lize Spit - Het smelt

Waar gaat ‘Het smelt’ over?

In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Het smelt van Lize Spit is een goed boek, dat voel je echt meteen. De schrijfstijl is prachtig en beeldend. Het is dus niet zo gek dat ik al snel werd meegezogen in het verhaal. Toch geef ik deze roman 3,5 sterren en niet de 5 die ik in eerste instantie dacht te zullen geven.

Waarom? De eerste 400 pagina’s kabbelde het een beetje voort en voelde ik al waar het naartoe ging. Waarna de laatste hoofdstukken vooral absurd en heftig waren. Het drankprobleem van haar ouders, verkrachting, psychische problemen en de eenzaamheid: het was wel heel veel zo aan het einde van het boek. Ik heb soms echt met open mond gelezen, zó heftig. Het kleine beetje hoop is dan ook ver te zoeken in dit boek.

Al met al een boek met een fantastische schrijfstijl, maar tegelijkertijd had ik het fijn gevonden als er toch nog een beetje hoop te vinden zou zijn aan het einde.


Favoriete quote

“Ik raapte de poging tot barricade op, ging mijn appartement binnen en liep met de post in mijn handen het gewoonlijke rondje waarbij ik elke deur opende, niet wetende wat erger was: een keer een indringer aantreffen of steeds al die lege kamers”


Pagina’s

480 pagina’s
(dik boek)

Hoofdpersonen

Eva
Laurens
Pim

Genre

Roman

Droevig

Verrassend

Angst

Spanning

Liefde

Vreugde


Conclusie

Het smelt is een hard, rauw en zwart boek dat soms ietwat langdradig was. Maar ook waarbij je bij de laatste hoofdstukken door het boek heenvliegt omdat het einde zó heftig was. De schrijfstijl maakt ook heel veel goed. Zeker een goed boek, maar niet zo goed als ik had gehoopt.


Lize Spit - Het smelt

Titel: Het smelt
Auteur: Lize Spit
Uitgever: Das Mag
Pagina’s: 480
Sterren:


Geef een antwoord